English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Ο Εργατικός Αγώνας αλλάζει σελίδα

Την 1η Φλεβάρη 2012, ο Εργατικός Αγώνας ξεκίνησε τη διαδικτυακή του περιπέτεια ως μια ιστοσελίδα υπεράσπισης της μαρξιστικής λενινιστικής ιδεολογίας και των αρχών λειτουργίας του Κόμματος Νέου Τύπου που σταδιακά μετάλλασσε η ηγεσία του ΚΚΕ.

Στα δυόμιση χρόνια που πέρασαν, καθιερώθηκε στη συνείδηση των κομμουνιστών και αριστερών ως ένας χώρος προβολής –αλλά και αντιπαράθεσης- απόψεων γύρω από το μέλλον του εργατικού- λαϊκού κινήματος και τις προοπτικές του κόμματος της εργατικής τάξης. Σ’ αυτό συνέβαλλαν πολλοί. Όλων η συνεισφορά ήταν καθοριστική και αναντικατάστατη.

Σήμερα, ο Εργατικός Αγώνας αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Μια σειρά εξελίξεις με κορυφαία την συγκρότηση της «Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας» (της οποίας διαβάζετε τη Διακήρυξη) επέβαλαν και την αλλαγή και την προσαρμογή της ιστοσελίδας.

Με νέα μορφή, με παλιούς και νέους συνεργάτες, με δύναμη και ορμή όπως ταιριάζει στους ανθρώπους που είναι δοσμένοι στην υπόθεση της εργατικής τάξης, ο Εργατικός Αγώνας βάζει νέους στόχους και τραβά ακόμα ψηλότερα. Για την υπεράσπιση του μαρξιστικού - λενιστικού Κόμματος Νέου Τύπου, για την επιβίωση του λαού και της εργατικής τάξης, για τη δημιουργία ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου με αιμοδότη και καθοδηγητή αυτό το κόμμα. Στον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων, τη αποδέσμευση από την ΕΕ και την ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Για «μια καινούργια 'Ελλάδα τής δουλειάς, τής λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ'εναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό».

 

PostHeaderIcon Πανικός

Γράφει ο Στωικός

Πανικός έχει καταλάβει την κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, αυτό το άθλιο συνονθύλευμα των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της εκποίησης της  «μικρής» ΔΕΗ σε μονοπωλιακά συμφέροντα.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Για τις εκλογές στον Δήμο της Σπάρτης

Στη Σπάρτη και ευρύτερα στο Νομό Λακωνίας τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές γίνεται συζήτηση για τους συνδυασμούς, τα αποτελέσματα (που εξέπληξαν κάποιους), για τη στάση και την πολιτική του ΚΚΕ.

Αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν αρθρογραφία και συνεντεύξεις του εκλεγέντος δημάρχου με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «Ένας κομμουνιστής Δήμαρχος στη Σπάρτη», «Κόκκινο δέντρο στον γαλάζιο κάμπο», «Πορφυρά φάλαγγα στη Σπάρτη».

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Περί «απελευθέρωσης», ανταγωνισμού, μείωσης τιμών και άλλα παραμύθια

Γράφει ο Στωικός

Η «απελευθέρωση» γενικώς, είναι το ίαμα «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Προφανώς και έχετε ακούσει τις φράσεις κλισέ τις τελευταίες εβδομάδες. «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με συνέπεια να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος». Και η κασέτα αυτή, γυρίζει από στόμα σε στόμα από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Γλωσσικός Ιμπεριαλισμός

του Παναγιώτη Ζαβουδάκη

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια μεγάλη σε έκταση επίθεση εναντίον της ελληνικής γλώσσας η οποία έχει πολλαπλούς στόχους. Επειδή πολλοί επιχειρούν να ντύσουν αυτή την ενέργεια με τον μανδύα της «εξέλιξης της γλώσσας», πρέπει, πριν απ' όλα, να τονιστεί η διαφορά ανάμεσα στην εξέλιξη και την κακοποίηση.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Τσαλαβουτώντας στον βούρκο της αισχροκέρδειας

του Μάνου Ελευθεριώτη

Η κυβέρνηση προσπαθεί  τελευταία να πείσει τον ελληνικό λαό,  με  εξαγγελίες και άλλες  γνωστές πρακτικές, ότι είναι αποφασισμένη να δώσει την μάχη ώστε να  μειωθούν   οι  τιμές στα αγαθά, να χτυπηθούν   τα φαινόμενα της   αισχροκέρδειας, καθώς και  όλα τα  άλλα κακά δαιμόνια που  βιώνουμε καθημερινά.

Όμως οι εξαγγελίες  αυτές,  δεν είναι καθόλου ενδιαφέρουσες  ούτε καν  ως παραμύθι γιατί πολύ απλά δεν έχουν… δράκο.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η πολιτική στόχευση στην υπόθεση Μαραντζίδη

του Γιώργου Πετρόπουλου

Η επίθεση εναντίον του καθηγητή -και στελέχους του «Ποταμιού»- Νίκου Μαραντζίδη είναι αυτονόητα καταδικαστέα. Τέτοιες πρακτικές δεν οδηγούν πουθενά και φυσικά δεν συνιστούν ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Κατά κανόνα φέρνουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Ηρωοποιούν το θύμα και γίνονται αντικείμενο εύκολης και- εν πολλοίς- αποτελεσματικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Έτσι αξιοποιήθηκε -και αυτή τη φορά- η υπόθεση Μαραντζίδη. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Ν. Μαραντζίδης -σαν έτοιμος από καιρό- έδωσε και την πολιτική ταυτότητα των δραστών. Του αυτοσυστήθηκαν!!! Λέει ο ίδιος: «Φορούσαν μαύρα, τους πέρασα για χρυσαυγίτες είπα ‘‘ωχ μπλέξαμε’’, στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν του αντιεξουσιαστικου χώρου επειδή ο ένας από τους τρεις είπε ‘‘τι είναι αυτά που γράφεις για όλα φταίει η αριστερά’’; Τότε κατάλαβα είναι η άλλη πλευρά».

Περισσότερα...

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Κ Α Ι Ρ Ο Σ   γ ι α   Τ Υ Π Ο  . . .