English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

H οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα όλους τους εργαζόμενους. Απλά ερωτήματα σαν κι αυτά: “που θα πάει αυτή η κατάσταση;”, “υπάρχει κάποια διέξοδος;” απασχολούν καθημερινά τους ανθρώπους του μόχθου αναδείχνοντας τη βαθιά ανησυχία τους για το ψωμί τους και την τύχη της χώρας. H κυβέρνηση συνεργασίας του μαύρου μετώπου υπό τον Λουκά Παπαδήμο απαντάει στις αγωνίες του κόσμου με νέα μέτρα. Πιο σκληρά, πιο αντιλαϊκά, πιο βάρβαρα. Άλλωστε γι αυτό το λόγο «ήρθε διορισμένη» από τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ.

Υλοποιεί απαρέγκλιτα τα συμφωνημένα με την Τρόϊκα και τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις διαδοχικά κλιμακούμενες απαιτήσεις τους. Κι αν χρειαστεί προλαβαίνει κιόλας αλλά και υπερακοντίζει.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου είναι αποφασισμένες να φορτώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης πάνω στους εργαζόμενους, για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι αυτοί οι ίδιοι και οι μισθοί τους. Για την πολιτική που εφαρμόζεται υπάρχει αγανάχτηση. Υπάρχει θυμός. Υπάρχει η απόρριψη από πλατιές μάζες των εργαζομένων του επίσημου πολιτικού και κομματικού συστήματος. Η εργατική τάξη σήμερα κινδυνεύει να αποδιαρθρωθεί εντελώς. Στο πλαίσιο της κρίσης όχι μόνο καταστρέφεται οριστικά ένα μέρος της εργατικής της δύναμης, όχι μόνο χάνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της αλλά κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια νέα αγορά εργασίας, όπου χωρίς οργάνωση και χωρίς ταξική συνείδηση και αλληλεγγύη, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς συλλογική τοποθέτηση, ο ένας εργάτης θα ανταγωνίζεται τον άλλον για χάριν του κεφαλαίου, για το ποιος θα πουλήσει φθηνότερα το προϊόν του, δηλαδή την εργατική του δύναμη. Αυτό είναι το ιδανικό που έχει η αστική τάξη για τους εργάτες, αυτό το ιδανικό αντιστοιχεί στην ταξική της φύση. Αν κάποτε ο Μαρξ έλεγε ότι οι εργάτες δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο παρά μόνο τις αλυσίδες τους, σήμερα οι εργάτες κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα και να τους μείνουν μόνο οι αλυσίδες. Τέτοιες και τόσες αλυσίδες που δεν είχαν ποτέ στην ιστορία τους.

Ο Εργατικός Αγώνας είναι μια ιστοσελίδα που δημοσιεύει πληροφόρηση και αναλύσεις από τη σκοπιά των αναγκών, των επιδιώξεων και των συμφερόντων των εργαζομένων και ανέργων. Η οπτική του γωνία δεν είναι «ουδέτερη». Καθορίζεται από την υπεράσπιση των συμφερόντων πρώτιστα της εργατικής τάξης αλλά και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, της εργαζόμενης διανόησης, των ανέργων, των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Προσπαθεί να κρίνει τα γεγονότα και τα πολιτικά κόμματα από αυτή τη σκοπιά. Παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις παίρνοντας θέση σε όλα τα βασικά ζητήματα. Επιθυμεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του λαού ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που δέχεται από την εγχώρια πλουτοκρατία και το ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, ενός μετώπου αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού με προοπτική μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Φιλοδοξεί ακόμη να συμβάλλει στην υπόθεση της διατήρησης και διάδοσης των ιδεολογικών και πολιτικών αρχών του μαρξισμού λενινισμού ενάντια στις δεξιές και αριστερές παρεκκλίσεις.


 

Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, με διευθυντή τον Δημοσθένη Λιγδόπουλο, ήταν η πρώτη εφημερίδα του Κόμματος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, του ΣΕΚΕ- ΚΚΕ όταν δημιουργήθηκε, ο καλύτερος κι ο πιο ολοκληρωμένος εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Ξεκινάμε συμβολικά από τις ρίζες για να βρούμε την επαφή με το παρόν και το μέλλον. Η ιστορία είναι με το μέρος μας. Η ιστορική αλήθεια είναι το όπλο μας. Το μέλλον μας ανήκει αρκεί να μην μείνουμε άπραγοι στο παρόν.

 


 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.