English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Η μεταπολίτευση, το ’89, η ηγεσία του ΚΚΕ και ο Θ. Παφίλης!

«Η συνταγή του παρελθόντος να κάνουμε συνεργασίες με μερικά τμήματα της Αριστεράς που άλλες φορές εξέφραζαν κι άλλες όχι και τίποτα κοινωνικό, δεν περπατάει. Εμείς θέλουμε να σπάσει η κοινωνική πόλωση που υπάρχει στους εργαζόμενους και να ενωθούν σε ταξική βάση».

Η δήλωση αυτή έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σε συνέντευξή του στην WebTV του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Είναι σαφές ότι το πρώτο που απορρίπτεται εδώ αφορά στην συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς όπως αυτή εκφράστηκε το 1989 με την συγκρότηση του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου». Κι αυτό γιατί πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ στη μεταπολίτευση. Ό,τι άλλο έγινε στη μεταπολίτευση προς αυτή την κατεύθυνση, νωρίτερα ή αργότερα του 1989, ήταν πολύ υποδεέστερο.

Ο ίδιος άνθρωπος, ο Θανάσης Παφίλης δηλαδή, στην ίδια συνέντευξη… έλυσε ένα ακόμη ζήτημα. Ρωτήθηκε για την εμπειρία της κυβέρνησης Τζανετάκη (1989) στην οποία συμμετείχε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Να τι απάντησε: «δεν έκανε καλό και το λέμε. Παρ' ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, δημιουργήθηκαν αυταπάτες στο λαό και έπαιξε συνολικά αρνητικό ρόλο και το πληρώσαμε και εμείς πάρα πολύ ακριβά». Πάει και η κυβέρνηση Τζανετάκη!!! Επιτέλους, απαντήθηκε μετά από 24 χρόνια ένα ζήτημα που… ταλάνισε το χώρο της Αριστεράς και έγινε η αφορμή να ξεδιπλωθεί σε βάρος του ΚΚΕ μία από τις πιο βρώμικες επιθέσεις, από τον βασικό, μέχρι πρότινος,  πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος- το ΠΑΣΟΚ.

 

Το κύριο ζήτημα και οι προσωπικές συμπεριφορές

Ενδεχομένως ο αναγνώστης να εκπλήσσεται με την ευκολία που ο Θανάσης Παφίλης ξεμπερδεύει μ’ αυτά τα ζητήματα. Όμως, αυτός είναι ο Θανάσης. Με την ίδια ευκολία που σήμερα στέλνει στο πυρ το εξώτερον τον Συνασπισμό του ’89 και την κυβέρνηση Τζανετάκη, με την ίδια ακριβώς ευκολία τότε υπεράσπιζε και τις δύο αυτές επιλογές. Κι όχι μόνο τις υπεράσπιζε αλλά και ζητούσε την κεφαλή επί πίνακι όσων μέσα στο κόμμα είχαν διαφορετική γνώμη. Γιατί να πράξει αλλιώς; Τότε αυτή ήταν η κύρια πολιτική του κόμματος. Κι ο Θανάσης έχει υπερασπιστεί όλες τις κυρίαρχες κομματικές πολιτικές με υπερβάλλοντα ζήλο. Τόσο ζήλο, που θεωρείται βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξει και με τις επόμενες. Μ’ αυτή την τακτική άλλωστε βρέθηκε στην αυλή της κομματικής εξουσίας.

Μέχρι τώρα του απέδωσε αυτή η μέθοδος. Τα μικρολαθάκια, που έκανε κατά καιρούς ποντάροντας σε λάθος άλογο, φρόντιζε να τα διορθώνει έγκαιρα. Ο Θανάσης είναι με το Κομμουνιστικό Κόμμα πρωτίστως γιατί είναι Κόμμα. Ο Θανάσης έχει αρχές αλλά και μια υπέρτατη αρχή. Η υπέρτατη αρχή για τον Θανάση είναι ο ίδιος ο Θανάσης. Κι αν νομίζει ότι λέμε κάτι το ελάχιστα υπερβολικό γι’ αυτόν, είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε να θυμηθεί…

Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το κακό θα ήταν λίγο (πολύ λίγο ως απειροελάχιστο) αν το ζήτημα που εξετάζουμε εδώ ήταν μόνο ο Θανάσης. Ποιος Θανάσης τώρα; Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο κι αφορά στις επιλογές της κομματικής ηγεσίας η οποία από καιρό δείχνει έτοιμη να διαγράψει με μια μονοκονδυλιά όλες τις επιλογές του κόμματος το 1989 και για την περίοδο από το 1974 έως το 1991.

Στον επικήδειο για παράδειγμα της Αλέκας Παπαρήγα (τότε ΓΓ του κόμματος) στο Χαρίλαο Φλωράκη, απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στις πολιτικές επιλογές του ’89. Επίσης με όσα γράφονται στον Β’ τόμο του δοκιμίου της Ιστορίας του Κόμματος γίνεται φανερό ότι ο Γ’ τόμος που ετοιμάζεται και αφορά στην μεταπολίτευση θα στείλει στον κάλαθο… του οπορτουνισμού όλη την κομματική πολιτική από το 1974 έως το 1991. Αυτά ο Θανάσης Παφίλης τα ξέρει, τα αντιλαμβάνεται. Όχι μόνο γιατί- όπως είπαμε- βρίσκεται στην αυλή της κομματικής εξουσίας αλλά και για το λόγο ότι μία από τις ιδιότητες του είναι να οσμίζεται την θέληση των ανθρώπων, που μπορούν να τον βοηθήσουν και να του ανοίξουν δρόμο. Αν επομένως, ετοιμάζεται κάτι σύντομα στην κατεύθυνση της ανοικτής αναθεώρησης, τουλάχιστον, του ’89 ο Θανάσης έτρεξε να υποβάλλει διαπιστευτήρια.

 

Προϋποθέσεις για μια κομμουνιστική συζήτηση

Ο καλόπιστος αναγνώστης ενδεχομένως θα ρωτήσει: «Εντάξει, βρε παιδιά. Δεν έχει, όμως, το ΚΚΕ το δικαίωμα να δει κριτικά το παρελθόν του και να αναθεωρήσει παλιότερες πολιτικές του;». Ασφαλώς και το έχει. Επιβάλλεται να το έχει. Αποτελούσε, άλλωστε, πάγια πρακτική του. Όμως ποτέ στο κόμμα η κριτική αποτίμηση του παρελθόντος δεν γινόταν με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Γινόταν πάντοτε με οργανωμένο τρόπο, μέσα από τις θεσμοθετημένες κομματικές διαδικασίες στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι, μέλη και φίλοι του κόμματος, μέσα από κείμενα τα οποία εμπεριείχαν συγκροτημένη και με επιχειρήματα άποψη και με ανοικτό και σεβαστό το δικαίωμα του αντιλόγου.

Αντίθετα, εδώ και μερικά χρόνια, η εξέταση του κομματικού παρελθόντος είναι υπόθεση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων στην ηγεσία. Αυτοί κάνουν στα μουλωχτά όλες τις προεργασίες και την ώρα που αποφασίζουν ότι τους συμφέρει κατεβάζουν έτοιμες πλατφόρμες τις οποίες φοράνε καπέλο σ’ ολόκληρο το κόμμα χρησιμοποιώντας ως φύλλο συκής κάποιες γελοίες επιφάσεις δημοκρατισμού. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ό,τι έγινε με τον Β’ τόμο του δοκιμίου της κομματικής ιστορίας όπου τί είναι και τί δεν είναι σωστό σε μια επιστήμη σαν την Ιστορία κατάντησε ζήτημα εσωκομματικού συσχετισμού με ψηφοφορίες και φυσικά με ποινικοποίηση της διαφορετικής γνώμης.

Αν η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει να δούμε κριτικά το ’89 ή ολόκληρη την μεταπολίτευση, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Οφείλει όμως να διασφαλίσει τους όρους μιας σωστής και προλεταριακά δημοκρατικής συζήτησης. Οφείλει, ως προϋπόθεση για μια τέτοια συζήτηση, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ντοκουμέντα που, τουλάχιστον, σχετίζονται με κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις του παρελθόντος για τις οποίες κρίνεται πως πρέπει να υπάρξει επανεξέταση. Να δοθούν για παράδειγμα όλα τα ντοκουμέντα του 1989 (πρακτικά Κ.Ε. κλπ.) ώστε να έχουμε όλοι σαφή γνώση για το τί έγινε σε όλες του τις διαστάσεις. Κι αν αποφασίσουμε ότι τότε κάναμε όντως τα λάθη, που τώρα ανακάλυψε ο Παφίλης, οφείλουμε να σταθούμε με παρρησία και να τα αναγνωρίσουμε μπροστά στην εργατική τάξη και τον λαό και  φυσικά μπροστά στους συντρόφους μας που μπορεί τώρα να μην είναι στο κόμμα αλλά τότε είχαν διαφωνήσει.

Πρέπει, επίσης, να ξέρουμε, για να βγάλουμε και συμπεράσματα για μία κατηγορία ηγετικών στελεχών που ενώ σήμερα εμφανίζονται ως πούροι επαναστάτες- κάτοχοι της μόνης αλήθειας- τότε κυνηγούσαν διαφωνούντες. Και τώρα- θα πείτε- το ίδιο κάνουν. Διαφωνούντες κυνηγούν. Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί πρωτίστως γι’ αυτούς ισχύει κάτι άλλο. Ήταν και είναι πάντοτε με την εκάστοτε κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι η κατάσταση. Πόσα θα πληρώσει ακόμη το επαναστατικό κίνημα απ’ αυτό το καρκίνωμα;

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.