English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Τα αποκαλυπτήρια του φραξιονισμού της ηγεσίας

Στο Ριζοσπάστη της Κυριακής (31/3/2013), στις σελίδες του Προσυνεδριακού Διαλόγου δημοσιεύεται άρθρο του Αλέκου Αρβανιτίδη, μέλους του Τμήματος της ΚΕ για την εργατική συνδικαλιστική δουλειά. Ανάμεσα στα άλλα, ο Αλέκος Αρβανιτίδης γράφει: «Έφτασαν στο σημείο να αρθρογραφούν και να μιλούν για μείωση της συνδικαλιστικής μας επιρροής -προφανώς γιατί έτσι τους βολεύει- κι ας είναι γνωστό ότι πήγαμε στο πρόσφατο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με μικρή, έστω, ενίσχυση των δυνάμεών μας».

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ στο οποίο αναφέρεται ο αρθρογράφος έγινε στην Αλεξανδρούπολη στο διάστημα 21- 24 Μαρτίου του 2013. Η εκλογή της νέας διοίκησης της Συνομοσπονδίας, όπου φάνηκε η δύναμη των παρατάξεων, έγινε την Κυριακή 24 Μαρτίου, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και το σχετικό ρεπορτάζ στο Ριζοσπάστη (27/3/2013).

Σύμφωνα με τους όρους που είχε θέσει η ΚΕ -και έχει ανακοινώσει η Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου- για να δημοσιευτεί ένα άρθρο στο διάλογο θα έπρεπε να αποσταλεί στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου. Αν δεχτούμε πως αυτό ισχύει και με το άρθρο του Αλέκου Αρβανιτίδη, τότε πρέπει να μας εξηγηθεί πως γνώριζε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ τα οποία προέκυψαν δέκα ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία αποστολής άρθρων στην Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου;

Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: Ή ο Αλέκος Αρβανιτίδης έχει το χάρισμα να «βλέπει» το μέλλον ή ότι έγραψε και έστειλε το άρθρο του στην Επιτροπή -η οποία και το δημοσίευσε- μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ και πολύ μετά την κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου.

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, δεν έχει, φυσικά, κανένα χάρισμα να βλέπει το μέλλον. Ένας κοινός άνθρωπος είναι που μιλάει για όσα ξέρει και για όσα αντιλαμβάνεται-όπως τα αντιλαμβάνεται. Στο άρθρο του, μάλιστα είναι απολύτως ειλικρινής. «πήγαμε -λέει- στο πρόσφατο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ». «Πήγαμε». Όχι «θα πάμε». «Στο πρόσφατο». Όχι «στο επικείμενο». Μιλάει δηλαδή για κάτι που έχει ήδη γίνει κι έτσι αποκαλύπτει τον χρόνο που έγραψε το άρθρο του (μεταξύ 26 και 29 Μαρτίου).

Μόνος του δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει την πρωτοβουλία να γράψει το άρθρο αφού είχε παρέλθει ο χρόνος που όρισε η Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου. Έπρεπε κάποιος να τον παροτρύνει και κυρίως να τον διαβεβαιώσει ότι το άρθρο του θα δημοσιευτεί. Όχι όποιος-όποιος. Κάποιος, που θα μπορούσε να γίνει πειστικός λόγω της εξουσίας που διαθέτει. Κι άλλος τέτοιος από την ομάδα που λύνει και δένει στα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ δεν υπάρχει. Αν αυτό -πέρα από τσαλαπάτημα κάθε κανόνα κομματικής λειτουργίας και αρχής- δεν είναι καραμπινάτος φραξιονισμός (και μάλιστα φραξιονισμός από τα πάνω), τότε τι είναι;

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται, λέει ο λαός. Ή αλλιώς, τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει ιδιαίτερα μάλιστα όταν το διαπράττουν κάτι… έξυπνα πουλιά που έχουν κτίσει τη φωλιά τους στον Περισσό.

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.