English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Τα ναυάγια της ταξικής πάλης και οι φρεγάτες της επανάστασης

(Οφειλόμενη απάντηση στον Ριζοσπάστη)

Στο σημερινό Ριζοσπάστη (19/6/2013) στην τελευταία σελίδα και στην στήλη ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ δημοσιεύεται απάντηση της εφημερίδας στον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ για το κείμενο που δημοσιεύσαμε αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, την απεργία στον Τύπο και τους απεργοσπάστες.

Την απάντηση υπογράφει κάποιος «Π». Τι σημαίνει «Π»; Ας δεχτούμε χάριν συνεννοήσεως ότι σημαίνει Περικλής. Ο «Π», λοιπόν, ο οποίος μας απαντάει για λογαριασμό της διεύθυνσης της εφημερίδας (άρα και της κομματικής ηγεσίας) φρόντισε να μας εντάξει σε ένα ευρύτερο σχήμα.

Όχι βέβαια για να εξοικονομήσει χώρο αλλά για να δημιουργήσει στους αναγνώστες  -έτσι πιστεύει-, τους συνειρμούς που είναι βολικοί σ’ εκείνον και στους καθοδηγητές του. Ξεκινάει το άρθρο του από τα φασιστοειδή, μετά περνάει στον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ και τρίτη κατά σειρά, στην απάντηση του, έχει την ΑΥΓΗ του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοi μαζί είμαστε γι’ αυτόν οι «Φίλοι του λαού».

Αυτού του είδους το τσουβάλιασμα είναι ένα παλιό προπαγανδιστικό κόλπο αντιμετώπισης πολιτικών αντιπάλων, με στόχο ο χειρότερος που μπαίνει στο τσουβάλι να χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους ανεξαρτήτως αν τους τσουβαλιαζόμενους τους χωρίζει πολιτική και ιδεολογική άβυσσος.

Η προπαγάνδα της συκοφάντησης

Όσοι χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική προπαγάνδας -την οποία είχε σε περίοπτη θέση η γκεμπελίστικη σχολή- δεν στοχεύουν στο μυαλό των ανθρώπων αλλά στα ένστικτα. Δεν απευθύνονται σε καλλιεργημένους ανθρώπους αλλά σε καθυστερημένους ιδεολογικοπολιτικά, τους οποίους και δεν επιθυμούν να βγάλουν από την καθυστέρηση. Την δεκαετία του ’50 και του ’60 αυτή η μέθοδος προπαγάνδας ήταν προνόμιο των ποικιλόμορφων μηχανισμών του αντικομουνισμού. Την δεκαετία του ’80 την είχε κάνει σημαία του το αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου όταν κατηγορούσε το ΚΚΕ για «ανίερες συμμαχίες» με την δεξιά, μόνο και μόνο επειδή το κόμμα έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του. Αν ο «Π» έμπαινε στον κόπο να διαβάσει εκτενώς τον Ριζοσπάστη εκείνης της εποχής θα ανακάλυπτε πως το ΚΚΕ είχε πολλές φορές επικρίνει τις μεθόδους που τώρα αυτός χρησιμοποιεί, χαρακτηρίζοντας τες, ακόμη και, φασίζουσες. Τι σημασία έχουν τώρα όλα αυτά; Έχουν και παραέχουν γιατί αποκαλύπτουν το είδος της διαπαιδαγώγησης που η κομματική καθοδήγηση δίνει σ’ αυτούς που επιλέγει για στελέχη και τις πρακτικές στις οποίες τους εξασκεί. Αλλά έτσι δεν χτίζεται εργατικό κόμμα. Έτσι γκρεμίζεται το κόμμα. Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του. Και δεν θ’ αργήσει η ώρα που οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν αυτά που έμαθαν εναντίον των δασκάλων τους.

Ας δούμε όμως τι γράφει για μας ο «Π» (Περικλής είπαμε; Περικλής!). Διαβάζουμε: «Ο Εργατικός Αγώνας είναι μια ιστοσελίδα που συγκεντρώνει διάφορα ναυάγια της ταξικής πάλης[1] και άλλους αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ». Και συνεχίζει αναφερόμενος στο άρθρο μας με το οποίο κρίναμε απεργοσπαστική την έκδοση του Ριζοσπάστη της περασμένης Κυριακής. «Εδώ, η αντιΚΚΕ συκοφαντία, αποκαλύπτει και μια πολύ ...επαναστατική άποψη των δήθεν λενινιστών. Οτι δηλαδή, η εφημερίδα του Κόμματος της εργατικής τάξης, που ζήτησε εξαίρεση, αλλά τα εργοδοτικά κυβερνητικά σωματεία δεν την έδωσαν, δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει! Τόσο επαναστάτες είναι, που απαιτούν υποταγή του ΚΚΕ στα πουλημένα συνδικάτα! Λένε ακόμη ότι ο ‘‘Ριζοσπάστης’’ ήταν απεργοσπαστικός, γιατί δεν πρόβαλε όλους τους άλλους χώρους. Άσε που έχουν τύφλωση όταν ρίχνουν χολή στο ΚΚΕ, γι' αυτό δε διαβάζουν καλά, γιατί και για τον ΣΥΡΙΖΑ έγραφε ο ‘‘Ριζοσπάστης’’. Αλλά σχολιασμένα, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, τα οποία απ' ό,τι φαίνεται τούτοι τα βλέπουν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν τους πείραξε η κριτική στα ‘‘σωματεία’’ των ΜΜΕ. Αλλά φαίνεται ότι ‘‘βγάζουν σπυράκια’’ όταν το ΚΚΕ κάνει κριτική. Εκτός αν είναι θιασώτες της άποψης ‘‘η διαπάλη απαγορεύεται στο κίνημα’’. 'Η μήπως είναι με τους ‘‘αριστερούς’’ της ΕΣΗΕΑ και ντρέπονται να το πουν;».

Οι κραυγές δεν κρύβουν την αλήθεια

Με ποιους είναι ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ και τί γνώμη έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα στον χώρο του Τύπου φαίνεται στο άρθρο μας στο οποίο αναφέρεται ο «Π» αποσιωπώντας, όμως, επιμελώς τα σχετικά χωρία. Επί του παρόντος δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τον εν λόγω λιβελογράφο. Αυτός νομίζει ότι απευθύνεται σε έναν κόσμο που θα τον πιστέψει. Που δεν πήγε ή δεν θα πάει ποτέ να διαβάσει τί γράφουμε στην ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για εντελώς κοντόθωρη λογική που ξεκινάει από την εντύπωση των ιθυνόντων του κόμματος και της εφημερίδας ότι όλος ο κόσμος κινείται γύρω τους.

Ο «Π» με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει από το άρθρο μας, τα οποία κόβει και ράβει όπως τον συμφέρει, διαστρεβλώνει πλήρως την λογική και τα επιχειρήματα με τα οποία θεμελιώνουμε την άποψη ότι την περασμένη Κυριακή εκδόθηκε απεργοσπαστικός και όχι απεργιακός Ριζοσπάστης. Γράψαμε: «η ουσία λέει ότι ο Ριζοσπάστης κυκλοφόρησε χωρίς να έχει πάρει την άδεια έκδοσης εν μέσω απεργίας από κανένα συνδικαλιστικό όργανο. Τέτοια άδεια πήρε μόνο το βράδυ της Κυριακής. Όταν δηλαδή είχε ήδη κυκλοφορήσει το κυριακάτικο δήθεν απεργιακό του φύλλο. Επομένως οι ιθύνοντες του ριζοσπάστη και η καθοδήγηση του ΚΚΕ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις γιατί έβαλαν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στην εφημερίδα να δουλέψουν, τους οποίους, εκείνη τη χρονική στιγμή, τα συνδικαλιστικά τους όργανα -με την σύμφωνη γνώμη της κομματικής παράταξης στην ΕΣΗΕΑ- είχαν διατάξει σε θέση απεργιακής μάχης».

«Τι μας λέτε;» απαντάει ο «Π»: «Ότι δηλαδή, η εφημερίδα του Κόμματος της εργατικής τάξης, που ζήτησε εξαίρεση, αλλά τα εργοδοτικά κυβερνητικά σωματεία δεν την έδωσαν, δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει! Τόσο επαναστάτες είναι (σ.σ. εμείς του Εργατικού Αγώνα), που απαιτούν υποταγή του ΚΚΕ στα πουλημένα συνδικάτα!».

Ας το κάνουμε λιανά: ο «Π» επιβεβαιώνει ότι ο Ριζοσπάστης πήγε στα πουλημένα, εργοδοτικά, κυβερνητικά σωματεία -όπως ο ίδιος τα ονομάζει- και ζήτησε άδεια για να εκδοθεί. Δηλαδή νομιμοποίησε συνδικάτα τα οποία θεωρεί κυβερνητικά, εργοδοτικά, πουλημένα, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αποφασίσουν αυτά αν θα έπρεπε να εκδοθεί η εφημερίδα του κόμματος της εργατικής τάξης. Κι αφού του είπαν «όχι», έγραψε τις αποφάσεις τους στα παλαιότερα των υποδημάτων του, έσπασε την απεργία και εξέδωσε φύλλο την Κυριακή επειδή πρόκειται για σωματεία κυβερνητικά, εργοδοτικά και πουλημένα. Στα οποία όμως προηγουμένως -μέχρι να λάβουν την απόφαση που δεν του άρεσε- είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα να βάλουν την διαχωριστή γραμμή για  το «τί είναι και τί δεν είναι απεργοσπαστικό».

Ύστερα απ’ αυτό, θέλει περίσσιο θράσος και απουσία στοιχειώδους κομμουνιστικής ηθικής να εγκαλείς τον Εργατικό Αγώνα ότι απαιτεί λέει, «υποταγή του ΚΚΕ στα πουλημένα συνδικάτα». Την υποταγή, δηλαδή, που το ίδιο το ΚΚΕ αναγνώρισε ζητώντας από τα πουλημένα συνδικάτα να του δώσουν άδεια να εκδώσει την εφημερίδα του. Εμείς οφείλουμε, πάντως να ξεκαθαρίσουμε πως τέτοιους όρους όπως «υποταγή» κλπ δεν χρησιμοποιήσαμε. Αλλά για να το λες εσύ σύντροφε «Π» (Περικλής είπαμε;) έτσι θα είναι.

Αντί επιλόγου

Ο Εργατικός Αγώνας χαρακτήρισε το επίμαχο φύλλο του Ριζοσπάστη απεργοσπαστικό γιατί η εφημερίδα κυκλοφόρησε παρά και ενάντια στις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τα οποία η ίδια νομιμοποίησε να αποφασίσουν. Και καλά έκανε που τα νομιμοποίησε αφού αυτά τα συνδικαλιστικά όργανα -όπως κι αν τα χαρακτηρίσει κανείς- έχουν την αναγνώριση ή την ανοχή των εργαζομένων ενώ οι τελευταίοι δεν είναι ακόμα σε θέση να τ’ αλλάξουν ή να τα ξεπεράσουν.

Ο Εργατικός Αγώνας χαρακτήρισε το φύλλο του Ριζοσπάστη απεργοσπαστικό γιατί βγήκε σπάζοντας τη απεργία -και ανεξαρτήτως περιεχομένου- με τον ίδιο τρόπο που βγήκαν και τα φύλλα των μεγαλοεκδοτών για να λειτουργήσει αντικειμενικά ως το αριστερό (επαναστατικό θες σ. «Π»;) άλλοθι των τελευταίων. Οι ιθύνοντες του Ριζοσπάστη και της καθοδήγησης του κόμματος ας απαντήσουν: Σε τι θα έχανε το κόμμα αν δεν είχε βγάλει το φύλλο της περασμένης Κυριακής ταυτιζόμενο αντικειμενικά με τις πρακτικές των μεγαλοεκδοτών; Θα βρισκόταν, όπως βρίσκεται σήμερα, με την πλάτη στον τοίχο ή θα ήταν σε πλεονεκτική θέση ώστε με πειστικότητα και αξιοπιστία να ξεσκεπάσει και να αποκαλύψει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες;

Ο Εργατικός Αγώνας χαρακτήρισε το επίμαχο φύλλο του Ριζοσπάστη απεργοσπαστικό γιατί -πέραν των άλλων- είχε και δύο ολοσέλιδες διαφημίσεις οι οποίες καθιστούσαν το οικονομικό όφελος της έκδοσης προφανές και αδιαφιλονίκητο.

Ο Εργατικός Αγώνας χαρακτήρισε το επίμαχο φύλλο του Ριζοσπάστη απεργοσπαστικό γιατί δεν βγήκε για να στηρίξει την απεργία αλλά την αξιοποίησε μόνο και μόνο για να εμφανίζει το ΚΚΕ ως το κέντρο της όλης υπόθεσης. Γράψαμε: «Αν κάποιος δεν είχε ιδέα τι γίνεται στην Ελλάδα και διάβαζε το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας θα νόμιζε ότι υπάρχει το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και μια απεργία για την οποία υπάρχει μόνο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και όλες οι άλλες μετωπικές οργανώσεις του κόμματος. Όλοι οι άλλοι είναι εχθροί και απέναντι». Αυτή ήταν η πραγματικότητα και κανένα δικολαβίστικο κόλπο του «Π» δεν μπορεί να την αλλάξει.

Ο Εργατικός Αγώνας άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ γιατί, ενώ ορκίζεται στον συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων, απέφυγε την προκήρυξη απεργίας στα τυπογραφεία μέσω της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου την οποία ελέγχει το ΠΑΜΕ. Απέφυγε δηλαδή να μπλοκάρει την έκδοση απεργοσπαστικών φύλλων στα τυπογραφεία πράγμα που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην απεργοσπασία και στους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας. Μπορεί να κράτησε τέτοια στάση γιατί γνώριζε πως οποιαδήποτε κήρυξη απεργίας στα τυπογραφεία θα έμενε στα χαρτιά αφού η εν λόγω ομοσπονδία προφανώς δεν είναι σε θέση να επιβάλει τις αποφάσεις της εκεί που τυπώνουν οι μεγαλοσυκροτηματάρχες του Τύπου. Κατανοητό. Αλλά τους τσαμπουκάδες της Ομοσπονδίας προς την ΕΣΗΕΑ, ότι δεν μπορεί να περιφρουρήσει την απεργία της, τί τους θέλατε; Μήπως μπορεί η  Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου να περιφρουρήσει απεργία; Εδώ δεν τολμάει να την κηρύξει.

Ο Λένιν έγραφε στον Αριστερισμό: «Στην πολιτική και στα κόμματα ισχύει -με τις ανάλογες τροποποιήσεις- εκείνο πού ισχύει για τα άτομα. Έξυπνος δεν είναι εκείνος πού δεν κάνει λάθη. Τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν και ούτε μπορούν να υπάρξουν. Έξυπνος είναι εκείνος που κάνει λάθη όχι πολύ ουσιαστικά και ξέρει να τα διορθώνει εύκολα και γρήγορα». Η ηγεσία του ΚΚΕ όχι μόνο κάνει πολύ ουσιαστικά λάθη, όχι μόνο δεν τα διορθώνει αλλά επιμένει σ’ αυτά υποστηρίζοντας ότι πράττει το σωστό. Αυτό, όμως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ναυάγιο του κόμματος στην ανοικτή θάλασσα αλλά σε συντριβή του στα βράχια. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 


[1] Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε ότι ο όρος «ναυάγια της ταξικής πάλης» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Μάκη Μαΐλη ο οποίος σε ένα παλιό άρθρο του, την δεκαετία του ’90, τον εκτόξευσε εναντίον του Γρ. Φαράκου. Έκτοτε ορισμένοι -πάντοτε θαλασσοπόροι και θαλασσοδαρμένοι της ταξικής πάλης-, επειδή τους άρεσε, βρήκαν πως είναι χρήσιμος όρος δια πάσαν νόσο… και τον εκτοξεύουν στο κεφάλι του οποιουδήποτε δεν ενεργεί υπό τας διαταγάς τους. Είναι κάτι αντίστοιχο με την χρήση που κάνουν στον όρο «οπορτουνισμός» αλλά προς το βαρύτερο. Δείχνει μάλιστα.. μόρφωση.. καλλιέργεια και προπαντός… αναλυτική σκέψη που φτάνει σε μεγάλα βάθη. Που αλλού θα βρεις ναυάγιο αν δεν πας ως τον πάτο της θάλασσας; Εμείς ευχόμαστε, τέτοια θητεία που έχουν ορισμένοι στις θάλασσες της ταξικής πάλης να βρεθεί κάποιος εφοπλιστής -της ταξικής πάλης κι αυτός- για να την εκτιμήσει.

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.