English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Να ξεφορτωθούμε τη δυναστεία των Ευρωταλιμπάν και τους προϊσταμένους τους!

Λίγο πριν και λίγο μετά από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981, χρυσοκάνθαροι δημοσιογράφοι, τα κόμματα της πλουτοκρατίας  και γραφειοκρατικά στρώματα που έβλεπαν ότι μπροστά τους υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό», έλεγαν στον ελληνικό λαό ότι θα φάει με «χρυσά κουτάλια».


Στη συνέχεια, όσοι προπαγάνδιζαν το «ευρωπαϊκό όραμα» τους προσδόθηκε εύστοχα από το λαό το προσωνύμιο «ευρωλιγούρηδες». Διαλαλούσαν τα «καλούδια» της ΕΟΚ/ Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Αλβανία», πως «όσοι μιλάνε για έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς είναι πολιτικοί βροντόσαυροι» κ.λπ.
Στην παρούσα φάση, δύσκολα μπορεί κάποιος να εξωραΐσει την ΕΕ και την τρόικα. Ορισμένοι διαισθάνονται το αδιέξοδο. Κατανοούν πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι εξυπηρετήσιμο, πως το PSI «δε βγαίνει» και πως τα συνεχόμενα μέτρα έχουν εξουθενώσει τον ελληνικό λαό. Έχοντας μια σχετική γνώση της ιστορίας διαβλέπουν τη σοβαρή πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης με απρόβλεπτες συνέπειες. Έτσι, προκειμένου να περισώσουν το τομάρι τους ή/και για να προετοιμάσουν τις συνειδήσεις για «σωτήριες» πολιτικές λύσεις, κάνουν ιδεολογικοπολιτικές πιρουέτες. Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι το δίδυμο Τρέμη-Πρετεντέρη που αφού στήριξαν ποικιλοτρόπως τις επιλογές της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τώρα διαπιστώνουν πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ατελέσφορα και πως το τοπίο που διαμορφώνεται είναι εφιαλτικό! Ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να διαπραγματευτεί τα δίκια του ελληνικού λαού!!!
Όμως, το άθλιο είδος των «ευρωλιγούρηδων» συνεχίζει να υπάρχει. Θα μπορούσαμε πλέον λόγω της συγκυρίας να τους ονομάσουμε και «ευρωταλιμπάν». «Επιφανής» εκπρόσωπος της «ευρωταλιμπανικής» θεωρίας είναι δίχως αμφιβολία ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έσπευσε να μας πληροφορήσει πως το μνημόνιο είναι ευτυχία (!!!) θυμίζοντας τον Τσολάκογλου που δήλωνε ανερυθρίαστα πως η νέα τάξη πραγμάτων είναι ευλογία. Παραλλαγή της «παγκάλιας» λογικής ήταν και το κύριο άρθρο της Καθημερινής στις 3/2:
«Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι επιλογές τους καθώς και οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι δεδομένοι. Θα χρειασθεί πολύ μεγάλη ψυχραιμία και πολιτική γενναιότητα από την πλευρά τους, προκειμένου να περάσουμε τον κάβο της άτακτης χρεοκοπίας. Θα πρέπει όλοι τους να υποχωρήσουν από τις όποιες «κόκκινες γραμμές» τους και να συναποφασίσουν πράγματα που φαίνονται αυτοκτονικά σε έναν πολιτικό. Γνωρίζουν όμως την πραγματικότητα και κανείς τους δεν μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια κινδύνου. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί να φτάσει έως ένα σημείο και αν δεν επέλθει συμφωνία, η χώρα θα βρεθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο κενό αέρος. Επειδή αυτό δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τους εταίρους και δανειστές μας ούτε και τους πολιτικούς ηγέτες μας, καλό θα είναι να «βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους» για να βρεθούν λογικοί συμβιβασμοί, να αποφευχθούν οι ακρότητες που θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις και να περάσουμε τον επικίνδυνο κάβο».
Με άλλα λόγια η εφημερίδα του Αλαφούζου, μας λέει με συγκεκαλυμμένο τρόπο: Βγάλτε το σκασμό! Η (δοτή) κυβέρνηση πρέπει να τα δώσει όλα. Ό,τι ζητήσει η τρόικα, η Γερμανία, τα μονοπώλια. Λογικό είναι, ό,τι θεωρεί λογικό το κεφάλαιο. Ολιγαρχία και λαός θα πρέπει να νερώσουν όλοι το κρασί τους. Δεν έχει σημασία αν η ανεργία έχει φτάσει το 20%, αν χιλιάδες εργαζόμενοι κονιορτοποιούνται στους ολετήρες ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. «Θα σας εξαφανίσομε», που έλεγε και ο Μαυρογιαλούρος…
Αυτά λένε οι υπηρέτες των δυο αφεντάδων. Το κύριο, όμως, δεν είναι τι λένε αυτοί, μια χούφτα ελεεινών υποκειμένων, μια δράκα κηφήνων, αλλά πώς, πότε, με πόση αποφασιστικότητα και με τι περιεχόμενο θα δράσει η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα και η νεολαία. Προς το παρόν αναζητείται ο εμπνευστής και οργανωτής αυτού του εγχειρήματος…

 Οδυσσέας Πραξιάδης

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.