English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Υγεία

PostHeaderIcon Για το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Πάτρας και τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

του Θόδωρου Σολωμού (*)

Το Σάββατο 5/4/2014, η γραμματεία του ΠΑΜΕ Αχαΐας διοργάνωσε ανοιχτή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με θέμα την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος. Είχε προηγηθεί κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε μετά από  παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Δικαιώματα αναπήρων και οικονομική κρίση: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

της  Ελένης Φανουράκη

Η  διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας δεν είναι προ των πυλών. Συντελείται από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η συστημική οικονομική κρίση και η κατά μέτωπο επίθεση στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού.  Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Eurostat στις αρχές του 2000, δηλαδή πολύ πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η αναπηρία είναι άκρως συνδεδεμένη με τη φτώχεια, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η βαρύτητα της αναπηρίας τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αυτής.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Νέφος αιθαλομίχλης: Μια ακόμη απειλή για την «φτωχοποιημένη» Δημόσια Υγεία

Σαν να μην έφταναν όλες οι άλλες απειλές που ενέσκυψαν με την μορφή καταιγίδας, για την ίδια δυνατότητα επιβίωσης, ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας μας -λόγω της τρέχουσας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης,- ήρθε να προστεθεί και μια ακόμα: η επανεμφάνιση του νέφους της αιθαλομίχλης.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Τα κυβερνητικά ψέματα για τον ΟΚΑΝΑ κι ο έτοιμος από καιρό Λ. Ρακιντζής

της  Ε.Μ. (*)

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Η κυβέρνηση μιλά για «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του Οργανισμού και αφήνει υπονοούμενα για ευθύνες της παραιτηθείσας πλέον πρόεδρου του. Παράλληλα, συνεπικουρούμενη και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή,  διασπείρει ψευδείς φήμες, μέσω των ΜΜΕ, για υπέρογκους μισθούς που συνεχίζουν να παίρνουν οι εργαζόμενοι παρά την κρίση και τα μνημόνια, ότι δεν εφαρμόζεται στον Οργανισμό το περιβόητο ενιαίο μισθολόγιο. Το μήνυμα είναι αρκετά σαφές για να μην το αντιληφθούμε: η απαξίωση του ΟΚΑΝΑ, που ούτως ή άλλως συντελείται εδώ και καιρό μέσω της υποχρηματοδότησής του, η συρρίκνωση του και η απελευθέρωση της συνταγογράφησης υποκατάστατων ουσιών από ιδιωτικά ιατρεία.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Φαγητό που θερμαίνει

της Σίλβια Ριμπέιρο (*)

Δύο από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις που ζούμε, η διατροφική και η κλιματική, έχουν ως κυριότερη αιτία το αγροτοβιομηχανικό διατροφικό σύστημα: από τη γεωργία και την βιομηχανία εκτροφής ζώων ως τα σουπερμάρκετ διαμορφώνεται μια αλυσίδα που καταπιέζει τον κόσμο και στίβει τον πλανήτη, με τη Μονσάντο να τραβάει σταθερά από το ένα άκρο και το Γουόλ-Μαρτ από το άλλο.

Το Μεξικό είναι ένα θλιβερό παράδειγμα αυτού ( βλέπε: Να φας ή να μη φας; Ποιός αποφασίζει; La Jornada, 25/8/12)

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Πάση Θυσία ;

Η είδηση όπως μεταδόθηκε από το www.patrisnews.com και πέρασε στις εφημερίδες (20-9-2012) προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα.  Όχι τόσο από αυτή καθ' αυτή την είδηση του θανάτου.  Ο λαός μας λέει ''Αν είναι να ΄ρθει η ώρα σου…''  προσπαθώντας να προσεγγίσει το άγνωστο της μετατροπής, που κανείς δεν ξέρει και ούτε μπορεί να προβλέψει.  Εκείνο που μπορούμε να προβλέψουμε γενικά είναι ότι  ένα τέτοιο γεγονός σίγουρα θα ξανασυμβεί. Σε ποιόν  είναι άγνωστο.  Σ' ένα  παιδί,  σε μια γυναίκα,  σ' εμάς τους ίδιους;  Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και θα ξαναγίνει στο μέλλον, γιατί το θέμα της υγείας και της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού έχει συγκεκριμένα δεδομένα.  Γίνεται μάλλον εύκολα αντιληπτή η βεβαιότητα της πρόβλεψης, αφού το υπάρχον καθορισμένο πολιτικό πλαίσιο,  έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην υγεία,  που διαλύει τις όποιες δομές έχουν απομείνει στο ΕΣΥ, ειδικά στην πρωτοβάθμια υγεία και στα επείγοντα, σε μια πορεία προς την  πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.