English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Ιδεολογία

PostHeaderIcon Κομμουνιστικό Μανιφέστο: Όπλο αυτών που παλεύουν για μια νέα κοινωνία

του Βασίλη Λιόση (*)

Άραγε η ενασχόληση με ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από 166 χρόνια είναι μια βυζαντινολογική προσέγγιση των πραγμάτων, μια ομφαλοσκόπηση και μια ανάσταση πολιτικών βρικολάκων που μάχονται για τη δικαίωση της θρησκευτικής τους σέχτας;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν άνθρωποι που εγχειρήματα όπως το σημερινό τα βλέπουν ως γραφικές ενέργειες πεισματάρηδων ανθρώπων, απομονωμένων από την πραγματικότητα, που ζουν μέσα στο μικρόκοσμό τους. Και αν θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ειλικρινείς αυτοί οι άνθρωποι μάλλον αποτελούν ένα συντριπτικά πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί οι μηχανισμοί χειραγώγησης της συνείδησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί, αλλά γιατί το κομμουνιστικό όραμα έχει στραπατσαριστεί και στο πρόσφατο ή λιγότερο πρόσφατο παρελθόν, στρατευμένος κόσμος αποστρατεύτηκε ή ακόμη χειρότερα πέρασε στην αντίπερα όχθη.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η τακτική και η στρατηγική του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1930 και οι εξελίξεις στην Κομιντέρν

του Βασίλη Λιόση

Τα κομμουνιστικά ανά τον κόσμο κόμματα στην ιστορική τους διαδρομή γνώρισαν ανάπτυξη, παρακμή, αναγέννηση, πισωγυρίσματα, εξαφάνιση κ.λπ. Η εξέλιξή τους συναρτούνταν σε μεγάλο βαθμό από τη γραμμή που κάθε φορά χάραζαν. Το ΚΚΕ ασφαλώς και δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα. Η ιστορική πορεία του είναι αναμφισβήτητα γεμάτη ηρωισμό, θυσίες και ποταμούς αίματος. Ωστόσο, η γραμμή που κάθε φορά υιοθετούσε είχε κατά καιρούς τις αποκλίσεις της, πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό δε σημαίνει πως η ιστορία του αποτελείται από μια συρραφή εκτροπών, αφού θεωρούμε πως ακολούθησε μια πολιτική που κατά βάση ήταν λενινιστική. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ μπόρεσε να «γράψει ιστορία» όταν κατόρθωνε να σκεφτεί γειωμένα, να κάνει θεωρητικές αναλύσεις που ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, έπιανε τον παλμό του κόσμου, συνέδεε με διαλεκτικό τρόπο την τακτική με τη στρατηγική.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Επανάσταση και κράτος: Η μαρξιστική συζήτηση στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930

του Δημήτρη Καλτσώνη*

Το παρόν άρθρο επιχειρεί την ανάλυση των θέσεων του ΚΚΕ για το επαναστατικό κράτος που θα έπρεπε να αντικαταστήσει το αστικό, ως καρπός επαναστατικών αλλαγών. Το άρθρο εξετάζει την αντίληψη αυτή ειδικά όπως διαμορφώθηκε μετά την κομβική 6η ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής του κόμματος το 1934. Δεν θα ασχοληθεί με τη θεώρηση του κόμματος για το αστικό κράτος και τις μορφές του (αστική δημοκρατία, φασισμός κλπ). Δεν θα ασχοληθεί ούτε με θέματα τακτικής και προσέγγισης του στρατηγικού στόχου της επανάστασης1. Αν και είναι προφανές ότι αυτά σχετίζονται και σε ένα βαθμό απορρέουν από την αντίληψη για το χαρακτήρα της επανάστασης και του κράτους που θα εγκαθιδρύσει, εκφεύγουν του αντικειμένου της παρούσας ανάλυσης.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Για τη θεωρία των σταδίων

Τρίτο μέρος (τελευταίο)

Tο πρόγραμμα του Κ.Κ.Ε. που επεξεργάστηκε η 6η ολομέλεια της ΚΕ του το 1934

Ολοκληρωμένη επεξεργασία προγράμματος στο Κ.Κ.Ε. επιχειρήθηκε το Γενάρη του 1934 στην 6η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του. Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από το 5ο συνέδριο του το Μάρτη του ίδιου χρόνου. Οι προηγούμενες προγραμματικές επεξεργασίες δεν ήταν ολοκληρωμένες, ήταν αποσπασματικές, κυρίως γιατί δεν στηρίζονταν στην ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, στις αντιθέσεις και τα οξυμένα προβλήματα που διαπερνούσαν την οικονομία και την κοινωνία και ήταν η κινητήρια δύναμη τη κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης Γι’ αυτό το λόγο πολύ συχνά άλλαζαν, ακολουθώντας τις συχνές παλινωδίες των ηγεσιών του κόμματος.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Για τη θεωρία των σταδίων

Δεύτερο μέρος

Ο Λένιν προειδοποιούσε για την ανάγκη ορθής κατανόησης της δημοκρατικής δικτατορίας του προλεταριάτου και της αγροτιάς (ΔΔΠΑ), σχετικά με το μεταβατικό χαρακτήρα της και τη διάρκειά της όσο διαρκεί η επανάσταση, ότι ουσιαστικά είναι το μέσον για την προσέγγιση στη δικτατορία του προλεταριάτου. Παρά τις προειδοποιήσεις του ότι έχει όπως όλα στον κόσμο παρελθόν και μέλλον, ότι παρελθόν της είναι η απολυταρχία, η δουλοπαροικία, η μοναρχία, τα προνόμια και μέλλον της είναι ο αγώνας ενάντια στην ατομική ιδιοκτησία, ο αγώνας του μισθωτού ενάντια στο αφεντικό, ο αγώνας για το σοσιαλισμό,  στον αγώνα αυτόν για το σοσιαλισμό, δεν υπάρχει ενότητα θέλησης του προλεταριάτου και της αγροτιάς, άρα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται η δημοκρατική δικτατορία εξωιστορικά, αλλά μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες εξέλιξης της επανάστασης.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.