English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργατικός Αγώνας είναι ένας χώρος παράθεσης και ανταλλαγής απόψεων και επιχειρημάτων γύρω από πολιτικά, οικονομικά, διεθνή, κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα που προβληματίζουν και ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Είναι περισσότερο χώρος σχολιασμού παρά άμεσης πληροφόρησης.
Παράλληλα με τη δική μας αρθρογραφία, επιδιώκουμε να προβάλλουμε και τις απόψεις αναγνωστών και φίλων που θα ήθελαν είτε να εκφράσουν μια διαφορετική γνώμη για όσα διαβάζουν είτε να ανοίξουν ένα θέμα που εμείς δεν θίξαμε.
Για να μη θέσουμε σε αμφιβολία τη σοβαρότητα του Εργατικού Αγώνα έχουμε αποκλείσει τη δυνατότητα σχολιασμού των άρθρων ώστε να αποφύγουμε τις άγονες αντιπαραθέσεις και το «τρολάρισμα» (σ.σ.: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: «Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, ταχυδρομική λίστα, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες»).
Είμαστε, όμως, πρόθυμοι να δημοσιεύσουμε κάθε άποψη που θα μας σταλεί σε ειδική στήλη («ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ») με την αυτονόητη προϋπόθεση πως θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες του (δια)λόγου:
1. Να είναι ενυπόγραφη (έστω με κάποιο ψευδώνυμο) για να μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς από άλλους αρθρογράφους
2. Να μην περιέχει ύβρεις κατά φυσικών προσώπων.
Μπορείτε να στέλνετε κείμενα σας στο e-mail μας με την ένδειξη "για τις ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ". Θα δημοσιεύονται άμεσα (αφού γίνει ένας έλεγχος για την τήρηση των παραπάνω όρων).


Περιμένουμε τις απόψεις σας.


PostHeaderIcon Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Για την καταδίκη νεοναζί τραμπούκου, μέλους της «Εθνικής Δράσης Ηλείας»

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας χαιρετίζει τους δεκάδες αντιφασίστες που με την παρουσία τους στα δικαστήρια πλαισίωσαν το κάλεσμά του για την δίκη του μέλους της «Εθνικής Δράσης Ηλείας», Ν. Παπαδόπουλο, που δικάστηκε για επίθεση που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αντιφασίστα φοιτητή. Για τον συγκεκριμένο εκκρεμούν και άλλες δίκες για συμμετοχή σε τάγματα εφόδου της ΕΔΗ που επιτέθηκαν σε αντιφασίστες.

Η καταδίκη του τραμπούκου μέλους των ταγμάτων εφόδου της «Εθνικής Δράσης Ηλείας», σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή, αποτελεί σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon ΚΚΕ: «στρίβειν δια της στρατηγικής»

Η αναγκαία προγραμματική πρόταση σήμερα

Από συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη realnews:

Ερώτηση: Αν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας απευθυνθεί και στο ΚΚΕ, θα ανταποκριθείτε; Και αν ναι, τι όρους θα θέσετε;

Απάντηση: Το ΚΚΕ θα δώσει το παρόν με όλες του τις δυνάμεις σε μια κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Στόχος θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσα στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που βάζουν σε κινδύνους το λαό μας, όλα αυτά δηλαδή που καθόλου δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα θεωρεί μάλιστα αδιαμφισβήτητα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του προεκλογικά σε συνέντευξή του. Άλλωστε όρους συμμετοχής σε κυβέρνηση του ίδιου αντιλαϊκού ευρωμονόδρομου και του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, θέτουν όσοι κινούνται στο ίδιο ρεύμα με αυτήν κι όχι όσοι βαδίζουν κόντρα σε αυτό το ρεύμα.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Ο σπόρος της κριτικής

Αναγνώστης μας έστειλε αυτό το σατιρικό ποίημα το οποίο και δημοσιεύουμε.

 

Ο σπόρος της κριτικής

Με καλέσανε σε πάρτι. Ήταν δροσεροί κι αφράτοι

- Μα πώς να 'ρθω; τους ρωτώ. Εγώ κάνω κριτική

- Μας ψηφίζεις, απαντάνε. Τούτο μόνο μας αρκεί

 

Μόνο, λέω, σας ψηφίζω. Για υπογραφές γυρίζω

Κι όσους βρίσκω τους τουμπάρω. Είναι βλέπετε κι αυτοί

εύκολοι, όταν τους λέω πως σας κάνω κριτική.

 

Πάω βάζω τα καλά μου. Σουλουπώνω την κοιλιά μου

Ύφος παίρνω σοβαρό. Κι ύστερα βγαίνω στο δρόμο

μήπως βρω ένα ταξί… Με την κριτική στον ώμο.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Οι λόγοι που με οδήγησαν να αποχωρήσω από την ΚΝΕ

Γεια σας σύντροφοι.

Ως πρώην μέλος της ΚΝΕ στα ΤΕΙ της Καλαμάτας (παράρτημα Σπάρτης), επιθυμώ να συμβάλω και εγώ στο διάλογο για το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την μικρή απήχηση που είχε η δουλεία μας στους φοιτητές, άρχισα να προβληματίζομαι για τις θέσεις του κόμματος πάνω σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, έτσι όπως διαμορφώθηκαν με τις αποφάσεις του 19ου συνέδριου.

Οι προβληματισμοί μου ενισχύθηκαν, μετά από συζητήσεις που έκανα με άλλα μέλη και οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι επίσης διαφωνούσαν με τις σημερινές πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.