English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Σκέψεις για τη «λαϊκή συμμαχία»

Από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να με βασανίζει η εικόνα  της φτώχειας και της εξαθλίωσης μεγάλου τμήματος της μικρής κοινωνίας όπου μεγάλωνα και από την άλλη μεριά  η μεγάλη ζωή μιας μικρής ομάδας συμπατριωτών μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Με την αφέλεια ενός μικρού παιδιού, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί αφού ήταν σε αφθονία  είδη πρώτης ανάγκης, αφού υπήρχαν αρκετά καταστήματα  ένδυσης και υπόδησης που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, η πόλη μου παρουσίαζε αυτή την τόσο έντονη αντίθεση.

Μεγαλώνοντας, με την βοήθεια της οικογένειας μου και των φίλων άρχισα να καταλαβαίνω ότι αυτή η κατάσταση ήταν επιλογή μιας «φούχτας» εκμεταλλευτών που για να μην χάσουν τα προνόμια τους επέβαλαν την εξουσία τους στους «πειθαρχημένους», ενώ για όσους σήκωναν  κεφάλι υπήρχαν και οι «διακοπές» σε διάφορα νησιά, κατά προτίμηση  στο Αιγαίο λόγω καθαρού αέρα.

Μεγαλώνοντας και με το ανάλογο «σπρώξιμο» του οικογενειακού μου περίγυρου, ήρθα σε επαφή με την «νέα δημοκρατία» του 9ου συνέδριου του ΚΚΕ  που άνοιξε τον δρόμο για την αντίσταση του λαού μας  ενάντια στην χούντα, που «κέντρισε» το ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν των προοδευτικών διανοούμενων, που και με τη δική τους δράση, εντός και εκτός Ελλάδος,  άρχισαν να τρίζουν  οι καρέκλες των χουντέων όπως συνήθιζε να λέει και ο ΜΕΓΑΛΟΣ Μίκης. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν και η εξέγερση του Ελληνικού λαού, πρωτίστως του Αθηναϊκού, και της νεολαίας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία , με ορμητήριο το  Πολυτεχνείο, που ήταν η αρχή του τέλους των χουντέων κατά τον Μ.Θ,

Και μετά τη μεταπολίτευση, με οδηγό το ΚΚΕ ο Ελληνικός λαός πάλεψε για καλύτερες μέρες, οργάνωσε την πάλη του, με σοβαρές επιτυχίες, για καλύτερα μεροκάματα, για δημόσια σχολειά, για δημόσια υγεία. Άρχισε να βλέπει καθαρά ότι ο μόνος δρόμος ανάπτυξης είναι ο δρόμος που οδηγεί στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων είναι αλήθεια ότι μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Πολύς κόσμος αναδιπλώθηκε. Αν θέλετε, προβληματίστηκε και από το γεγονός ότι όλο αυτό το πισωγύρισμα έγινε χωρίς να ανοίξει ούτε ένα ρουθούνι, ενώ ποτάμια αίματος είχαν χυθεί για την ανατροπή του καπιταλισμού, για στην εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού, για την απόκρουση της Γερμανικής φασιστικής επίθεσης στην Σ.Ε. Για την ιστορία, καλύτερα για την φτωχή μου αντίληψη, υπάρχει ένα κενό στην θέση του ΚΚΕ για την αναίμαχτη ανατροπή. Για την οικονομία του λόγου ας το ξεπεράσω. Εξ άλλου το «πληρώσαμε» με τις εκλογές του 93, που παρ’ ολίγο να τις νοσταλγούμε μετά τις εκλογές του Ιούνη του 2012. «Άσπρη» μέρα άρχισε να φαίνεται ξανά το 95 με την πρόταση του 15ου Συνέδριου του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Το ΚΚΕ είχε άνοδο και στο μαζικό κίνημα και στις βουλευτικές, δημοτικές και ευρωεκλογές το επόμενο διάστημα. Λες όμως και κάποιο αόρατο χέρι μας έσπρωχνε τα τελευταία περίπου 10 χρόνια να «ενισχύσουμε» (;) το μέτωπο με τη «λαϊκή συμμαχία»  την οποία και «υιοθετήσαμε» με ποσοστό πάνω από 95%, με βάση τα λεγόμενα της ανανεωμένης ΚΕ. Δεν ξέρω αν στο ανανεωμένη πάνε ή όχι εισαγωγικά.

Αντιγράφω από το «Ριζοσπάστη» της 02-06-2013 (απόφαση για την συγκρότηση της «λαϊκής συμμαχίας»):  Καλούμε σε συμπόρευση και συσπείρωση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, να συμβάλουμε όλοι να σηκώσει ανάστημα ο λαός, να βάλει τέρμα στα βάσανα που γεννούν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος τους».

Και συνεχίζει η απόφαση:

«Ιδιαίτερα σήμερα η πάλη είναι δεμένη με την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας και των δανειακών συμβάσεων, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την ανατροπή της εξουσίας τους και τη διεκδίκηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.»

Δεν ξέρω∙ ίσως κατανοώ λάθος την απόφαση.

Όπως εγώ το καταλαβαίνω το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική λαϊκή  εξουσία. Δηλαδή, πρακτικά, απευθύνεται στον πυρήνα του 4,5% που το ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.

Νομίζω πως η αγωνία όλων μας είναι πως θα ξεφύγουμε από το σάπιο σύστημα που ζούμε σήμερα, πως θα ανοίξουμε το δρόμο για μια Ελλάδα ελεύθερη ανεξάρτητη σοσιαλιστική μια κοινωνία που θα ανήκει στο λαό της που θα καταργήσει τους κάθε λογίς «προστάτες» της.  Μπορεί να υπάρχει κόσμος και πέρα από το ΚΚΕ, ανένταχτος ή ενταγμένος σε πολιτικά σχήματα, που να οραματίζεται παρόμοια κοινωνία. Γιατί το ΚΚΕ δεν καλεί ανοιχτά σε διάλογο με στόχο την δημιουργία μετώπου όλον αυτόν τον κόσμο που ψάχνεται, και είναι αρκετός, κατά την γνώμη μου, και στην εργατική τάξη και στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και στην αγροτιά και στην διανόηση. Ας κάνει το πρώτο βήμα. Ας φανούν και οι διαθέσεις τους. Να δούμε και μεις τους πραγματικούς μας φίλους. Να δούμε την διάθεση τους να μπούνε μαζί μας στη πρώτη γραμμή για την κατάργηση της εξάρτησης, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια, την κατάργηση των μνημονίων, την κατοχή από Κινέζους στα λιμάνια, από Γερμανούς και άλλους στα αεροδρόμια, το ξεπούλημα ελληνικού εδάφους σε κάθε οικονομικό εισβολέα (Ελληνικό – νησιά – περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «νατούρα», ακόμα και το ίδιο το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ξεπουλιούνται).  Να δούμε τη διάθεσή τους να παλέψουν για τη στήριξη της αγροτικής μας παραγωγής, για έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών  των καταναλωτικών αγαθών, για να παραμείνουν οι δημόσιες επιχειρήσεις στο κράτος με λαϊκό έλεγχο. Είναι ο ποιο σίγουρος δρόμος  για τον σοσιαλισμό που διδαχτήκαμε στα 95 χρόνια δράσης του κόμματος μας.

Αν πάλι το ΚΚΕ ανακάλυψε «ευκολότερο» δρόμο δεν έχει παρά να μας πείσει ότι τόσα χρόνια μάταια παλεύαμε  ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στα μονοπώλια, στις εξαρτήσεις. .. Γιατί είναι δραματικό ακριβώς τώρα που αποδεικνύεται περίτρανα πόσο σωστή ήταν αυτή η πάλη και αυτή η ταχτική, το ίδιο το ΚΚΕ την εγκαταλείπει, τα βάζει όλα αυτά στην άκρη και με μικροαστική ανυπομονησία ζητά αύριο κιόλας σοσιαλισμό!

Συγνώμη για την πολυλογία μου, αν σας κούρασα.

Ένας ταχτικός αναγνώστης

Τ. Α.

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.