English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon «Έφυγε» ο σύντροφος Ορέστης Κολοζώφ

 

 

 

 

Έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής ηγέτης, και μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ΚΚΕ στη μεταπολίτευση, σύντροφος Ορέστης Κολοζώφ.

 

Ο Ορέστης Κολοζώφ από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1965 εξελέγη γενικός γραμματέας της Oμοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας. Συμμετείχε δραστήρια στην αντιδικτατορική πάλη την περίοδο 1967-74. Ήταν μέλος του Γραφείου Εξωτερικού του Κεντρικού Συμβουλίου της Κ.Ν.Ε. με ευθύνη για τη φοιτητική δουλειά στο εξωτερικό. Στο 9ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε. το 1973, εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, εξελέγη στο 10ο συνέδριο του κόμματος το 1978. Στο 11ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε. το 1982, εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τακτικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου έγινε το 1987 στο 12ο Συνέδριο. Υπήρξε μέλος του Π.Γ. έως το 17ο Συνέδριο του Κόμματος (Φλεβάρης του 2005). Στο Συνέδριο αυτό εξελέγη μόνο στην ΚΕ. Από την ΚΕ αποκλείστηκε στο 18ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2009), μαζί με άλλα 16 μέλη του κεντρικού καθοδηγητικού κομματικού οργάνου. Από το 1975 δούλεψε στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και από το 1978 έως το 17ο Συνέδριο υπήρξε υπεύθυνός του. Υπήρξε βουλευτής του Κόμματος για πρώτη φορά το 1993 και επί σειρά ετών διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 3.30 μ.μ. από το νεκροταφείο της Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

 

Ο σύντροφος Ορέστης υπήρξε ξεχωριστή φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος. Άνθρωπος με βαθιά ιδεολογική και πολιτική κατάρτιση, διακρινόταν για την πραότητα, την ευγένειά και τον πολιτισμό του αλλά και για την συνειδητή και ανυποχώρητη προσήλωσή του στο μαρξισμό - λενινισμό και το προλεταριακό κόμμα νέου τύπου. Στο πρόσωπό του μπορούσε κανείς εύκολα να διακρίνει όλα εκείνα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κομμουνιστή- λαϊκού αγωνιστή που η γενιά του ’30, της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ μεταλαμπάδεψε στην δική του και στην επόμενες γενιές.

Η απώλεια του συντρόφου Ορέστη είναι τεράστια για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που πιστεύουν και αγωνίζονται για το ΚΚΕ όπως αυτό κατοχυρώθηκε στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού εδώ και 95 χρόνια: Ένα κόμμα εργατικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα επαναστατικό, μαρξιστικό - λενινιστικό, τριτοδιεθνιστικό. Το κόμμα που δημιούργησε και καθοδήγησε το έπος της εθνικής αντίστασης, του ΔΣΕ, της μετεμφυλιακής πάλης, το κόμμα που δημιούργησε το ΕΑΜ, την ΕΔΑ και πρωτοστάτησε στην αντιδικτατορική πάλη προασπιζόμενο μέχρι τέλους τις λαϊκές ελευθερίες. Το κόμμα των μεγάλων μεταπολιτευτικών αγώνων. Το κόμμα - πονοκέφαλος της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Το κόμμα τέλος, του Νίκου Ζαχαριάδη, του Άρη, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Χαρίλαου. Το κόμμα του Βάρναλη και του Ρίτσου, του Κατράκη και του Τάσσου, των εκατοντάδων και χιλιάδων, επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών. Το κόμμα που αυτοί μας παρέδωσαν.

Καλό ταξίδι σύντροφε Ορέστη. Συνεχίζουμε!

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.