English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Διάλογος

Διάλογος για το Κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Είναι κοινός τόπος ότι το Κομμουνιστικό κίνημα της χώρας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Η στροφή που κάνει το ΚΚΕ σε θεωρητικό, πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αφαιρέσει από την εργατική τάξη την επαναστατική- πολιτική της οργάνωση την οποία η ίδια κατέκτησε με πολύχρονους ταξικούς αγώνες και αμέτρητες θυσίες. Θα αποτελέσει σμπαράλιασμα της συνοχής και της ικανότητάς της να μάχεται σε όλα τα επίπεδα της ταξικής πάλης, θα σημάνει πισωγύρισμα πολλών δεκαετιών που για το ελληνικό προλεταριάτο θα είναι ισοδύναμο με την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την διάλυση της ΕΣΣΔ. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είτε δεν ενδιαφέρονται για την ύπαρξη ενός πραγματικού επαναστατικού, Κομμουνιστικού, Μαρξιστικού-Λενινιστικού κόμματος στη χώρα μας, είτε εργάζονται ώστε να μην υπάρχει, είτε είναι απλώς προσκολλημένοι στα σχήματα και στα σύμβολα χωρίς ποτέ να νοιάζονται για την ουσία και το περιεχόμενό τους. Τους θυμίζουμε όμως ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας έγιναν στο όνομα των πιο υψηλών ιδανικών. Στο όνομα της ελευθερίας και της ισότητας θεμελιώθηκαν οι πιο ανελεύθερες και οι πιο ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Στο όνομα της δημοκρατίας οικοδομήθηκαν τα πιο αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Στο όνομα της ταξικής πάλης και της κοινωνικής απελευθέρωσης προωθήθηκε ο ταξικός συμβιβασμός και η κοινωνική υποδούλωση.

Μπροστά στην τόσο επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ανοίγει τις σελίδες του στο διάλογο για το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, για το ίδιο το μέλλον του ΚΚΕ. Ο διάλογος αυτός είναι ανοικτός σε όποιον θέλει να συνεισφέρει, χωρίς όρους και περιορισμούς, αρκεί να τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις που από την αρχή έχει θέσει η ιστοσελίδα μας. Στο πλαίσιο αυτό εννοείται ότι κείμενα υβριστικού περιεχομένου δεν θα δημοσιευτούν. Εννοείται επίσης ο διάλογος αυτός δεν θα είναι παράλληλοι μονόλογοι. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν ελεύθερα να καταθέτουν την άποψή τους και να απαντούν σε άλλες απόψεις όσες φορές το κρίνουν σκόπιμο. Στην πορεία του διαλόγου ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ θα καταθέσει την δική του άποψη για το θέμα της συζήτησης με συνολικό κείμενο θέσεων και προβληματισμών.

 


Στα πλαίσια του διαλόγου για το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δημοσιεύει και τον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ καθώς και όσα ενδιαφέροντα έχουν γραφτεί στα ΜΜΕ για το 19ο Συνέδριο.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες

 


PostHeaderIcon Μια επιστολή που δεν δημοσιεύτηκε

Με λένε Πόπη Παγκράτη. Είμαι μια «αγράμματη» εκπαιδευτικός, ταμίας στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας υποψήφια με την ΕΣΑΚ – ΔΕΕ. Δηλώνω φίλος του κόμματος. Όλη μου τη ζωή αγωνίζομαι για το κόμμα μου, για την τάξη μου. Η μόνη μου ιδιοκτησία ένα μικρό αυτοκίνητο. Είμαι μάνα δύο ανέργων παιδιών. Εκείνο που μέχρι τώρα έμαθα είναι ότι ο κομμουνιστής πρέπει να βγαίνει μπροστά να δείχνει με τα λόγια και κυρίως τη στάση και τη δράση του πως πρέπει να λειτουργεί η εργατική τάξη και ποιος ο ρόλος του λαϊκού διανοούμενου. Έτσι έκανα αίτηση να γίνω διευθύντρια σε ένα γυμνάσιο της Κέρκυρας. Αυτό που διάλεξα είναι ένα σχολείο δίπλα στις φυλακές και στο δικαστικό «μέγαρο» και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, κυριολεκτώ.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Λαθρεπιβάτες ή Πειρατές;

ή αλλιώς

Εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τ’ άρματα κρεμάν οι γύφτοι τα νταούλια ….

του Ιάσονα  Βολιώτη

Μετά και την δημοσίευση των θέσεων για το 19ο Συνέδριο, η σημερινή ηγετική ομάδα πέταξε τελείως τον φερετζέ και αποκαλύφτηκε σε όλο τον κόσμο ο στόχος της για την δημιουργία ενός άλλου κόμματος. Μπορεί να έχει τα ίδια αρχικά αλλά δεν είναι το κόμμα νέου τύπου μαρξιστικό λενινιστικό.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Οι θέσεις της ΚΕ για το 19ο συνέδριο αποκαθιστούν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ;

Αγαπητοί σύντροφοι είμαι αναγνώστης του Εργατικού Αγώνα και θέλω να καταθέσω ορισμένες σκέψεις για τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο συνέδριο του και παρακαλώ για τη δημοσίευση τους.

α) Η τροποποίηση του προγράμματος του ΚΚΕ που περιέχουν οι θέσεις της ΚΕ οδηγεί σε ένα πρόγραμμα ριζικά διαφορετικό από το ισχύον. Δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Παρόλα αυτά η ΚΕ δεν βρήκε το θάρρος να πει ανοιχτά στους κομμουνιστές ότι τροποποιηθεί το πρόγραμμα του κόμματος και τους λόγους που επιβάλουν αυτή την ενέργεια.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η Αλέκα χθες και σήμερα. Η αντιιμπεριαλιστική γραμμή τα περιέχει όλα!

του Θεόφιλου  Φιλουριράκη

Στο παρακάτω κείμενο θα αναφερθώ στην πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ. Αφορμή γι αυτό παίρνω από ένα άρθρο της Αλ. Παπαρήγα στον Ριζοσπάστη την Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003 με τίτλο «Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ»

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Το νέο καταστατικό του ΚΚΕ και το σχέδιο προγράμματος υπηρετούν τους στόχους που θέτει η ηγεσία του

Με τα προτεινόμενα σχέδια του νέου προγράμματος και του νέου καταστατικού του, το ΚΚΕ αλλάζει βαθιά, τροποποιείται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του, δεν είναι πλέον κόμμα μαρξιστικό λενινιστικό επαναστατικό με βάση τα όσα έδωσαν οι κλασικοί και το κομμουνιστικό κίνημα μέχρι σήμερα. Σταδιακά γίνεται άλλου τύπου κόμμα.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η Λαϊκή Συμμαχία: Επαναστατική διδασκαλία αντί προγράμματος

του Πέτρου Χαρκοβίτη

Στο προτεινόμενο πρόγραμμα για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, κεντρικός άξονας της πολιτικής του κόμματος αποτελεί η Λαϊκή Συμμαχία, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται και ως “Κοινωνική Συμμαχία” (θέση 48, σελ 39). Ο γενικότατος αυτός όρος αντικαθιστά το ΑΑΔΜ του ισχύοντος προγράμματος και περιγράφει γενικά μια κοινωνική διεργασία που κατά την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ θα λάβει χώρα και θα οδηγήσει στην επαναστατική κατάσταση, στην πραγματοποίηση του επαναστατικού περάσματος στο σοσιαλισμό.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η θέση της Ελλάδας στο Ιμπεριαλιστικό σύστημα, μέσα από τις Θέσεις και το Ριζοσπάστη

του Μάνου Ελευθεριώτη

«Στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης η Ελλάδα, με στοιχεία υποχώ­ρησης, παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυ­ραμίδα, με εξαρτήσεις απ’ τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Η εισαγωγή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας στις θέσεις, ορίζουν και τις σχέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών σε αυτή. Από την στιγμή που οι Θέσεις και άλλα κείμενα δέχονται το σχήμα της «ιμπεριαλιστικής πυραμίδας» τότε είναι λογικό επακόλουθο να δεχθούν οι υποστηρικτές αυτής της αντίληψης ,ότι οι σχέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών στην πυραμίδα είναι σχέσεις ιεραρχίας και αλληλεξάρτησης (ψηλά βρίσκονται οι ισχυρές χώρες και καθώς κατεβαίνουμε προς τα κάτω βρίσκονται οι μικρές ιμπεριαλιστικές χώρες).

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Ο ιμπεριαλισμός, η θέση της Ελλάδας στο σύστημα και ο πόλεμος στις «Θέσεις» για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

της Ρένας Γιαννοπούλου

Διάχυτη είναι – και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα – ανάμεσα στον κόσμο ο οποίος έχει ενεργά στηρίξει το ΚΚΕ σε διάφορες περιόδους της μακρόχρονης δράσης του, η ανησυχία αν όχι η αγωνία για την κατεύθυνση στην οποία δείχνει να κινείται το Κόμμα της εργατικής τάξης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η δημοσίευση των «Θέσεων» για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος κάθε άλλο παρά καθησύχασε αυτές τις ανησυχίες και τις αγωνίες, που επικεντρώνονται στα εξής ζητήματα:

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Η απάντηση των κομμουνιστών στην καπιταλιστική κρίση

του Δημήτρη Κάβουρα

Ενότητα των κομμουνιστών, Ενιαίο Εργατικό Πολιτικό Μέτωπο πάλης και εξουσίας, η απάντηση των κομμουνιστών στην καπιταλιστική κρίση

Θεωρώ πολύ θετική την πρωτοβουλία της ιστοσελίδας «Εργατικός Αγώνας» να ανοίξει συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, και που οι καπιταλιστές για να την ξεπεράσουν περνάνε σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα εργατικά δικαιώματα και τις καταχτήσεις, πρέπει να συμβάλει στον επανεξοπλισμό της εργατικής τάξης για την υλοποίηση της ιστορικής της αποστολής και άμεσα στην απόκρουση της καπιταλιστικής επίθεσης και την οικοδόμηση ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης και εξουσίας.

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon Στρατηγική της χρεοκοπίας και της ήττας

του Δημήτρη Δημητριάδη

Ο ιστορικός χρόνος που μεσολαβεί από σήμερα ως την οικοδόμηση του κομμουνισμού αποτελείται από το τμήμα του που αφορά τον αγώνα του ΚΚ και του εργατικού κινήματος μέσα στον καπιταλισμό, από το χρόνο που διαρκεί η επαναστατική κατάσταση ως την επανάσταση και τη νίκη και το χρόνο της οικοδόμησης του κομμουνισμού- την μεταβατική περίοδο, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού κατώτερης φάσης και του κομμουνισμού ανώτερης φάσης της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.