English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Τα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ουκρανία πρέπει να διαλυθούν

Άρθρο της Σύνταξης του People's World

Μεγάλο μέρος των προσκείμενων στην Ουάσιγκτον μέσων ενημέρωσης συναγωνίζονται το ένα με το άλλο «ακονίζοντας το σπαθί τους» στη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. Μαζί αρθρογράφοι και γερουσιαστές των ΗΠΑ καλούν την κυβέρνηση Ομπάμα να σπεύσει με δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κίεβο, που καθοδηγείται από ποικιλόμορφες ακροδεξιές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των φασιστών. Δεν προκαλεί έκπληξη  που οι σχολιαστές του Fox News απευθύνουν έκκληση ακόμη  και για την αποστολή μιας αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει δείξει ευτυχώς καμία διάθεση να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε τέτοια ένοπλη επέμβαση,  η κυβέρνηση έχει βρει κοινά σημεία με νεοσυντηρητικούς και πολεμιστές του Ψυχρού Πολέμου σε αυτήν την κρίση και μάλιστα με κείνους που θέλουν μια άσκοπη εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Οι απειλές στους Ρώσους για τι «τίμημα» που θα πληρώσουν για μια «εισβολή» χρησιμεύουν μόνο για να αυξηθούν οι  εντάσεις σε μια ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Πρώτα μερικά γεγονότα:
Η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Τα Ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία βρίσκονται εκεί για πολλά χρόνια με κοινή Συνθήκη που αφορά τη φύλαξη μιας στρατιωτικής βάσης με πυρηνικά όπλα και άλλων εγκαταστάσεων. Υπάρχει ένας πόλεμος πληροφόρησης ανάμεσα στα ρωσικά, τα ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, που συμπεριλαμβάνει τις ερμηνείες αυτής της Συνθήκης.
Υπάρχουν εκατομμύρια ρωσόφωνων ατόμων στην Ουκρανία - το ήμισυ του πληθυσμού - που έχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τι θα μπορούσε να συμβεί αν η πυρηνική ναυτική βάση της Ρωσίας έπεφτε στα χέρια των υπερεθνικιστών της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις  του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με πόσο λάθος είναι η εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα με «ψεύτικες» προφάσεις ακούγονται κούφιες από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένης και της τάσης των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών να εισβάλουν ή  και να βομβαρδίζουν χώρες με προφάσεις που αποδείχθηκαν ψεύτικες και αποσταθεροποιητικές. (Οι εισβολές και οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη – τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία – η αλλαγή καθεστώτος στην Ονδούρα και οι απόπειρες στη Βενεζουέλα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά σημεία).
Η κυβέρνηση Ομπάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ενεργά τους διαδηλωτές, πολλούς ένοπλους με AK47 και βόμβες μολότοφ, για να ανατρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση μετά από τον πρόεδρο της, τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που υπαναχώρησε από μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίκαιοι λόγοι, όπως η εναντίωση στη διαφθορά μπορεί να παρακινήσαν πολλούς από τους διαδηλωτές, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καταλήφθηκε από καλά χρηματοδοτούμενες και εξοπλισμένες ομάδες, όχι από δημοκρατικά σκεπτόμενους διαδηλωτές.
Για να τερματίσει την αντιπαράθεση στην πλατεία, ο Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία που θα μπορούσε να εκτονώσει την κρίση. Θα έφερνε τους διαδηλωτές στην κυβέρνηση, αμνηστία για όλους τους εμπλεκόμενους και νέες εκλογές σε μερικούς μήνες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα φρόντιζαν να τηρήσουν όλοι τη συμφωνία, δεν ειπώθηκε λέξη όταν αυτή έσπασε πραξικοπηματικά από την αντιπολίτευση δύο ημέρες αργότερα.
Το σύμπλεγμα των υπερεθνικιστών και των φασιστών που κινεί τώρα τα νήματα στο Κίεβο αγνόησε τη συμφωνία, κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια και πέρασε αμέσως νόμους που εισάγουν διακρίσεις έναντι του 50 τοις εκατό των Ρωσο-Ουκρανών και νομιμοποιούν την εμφάνιση της σβάστικας και άλλων φασιστικών συμβόλων. Αντιδρώντας στον αντισημιτισμό, που τώρα είναι αχαλίνωτος στο Κίεβο και αλλού, ο επικεφαλής ραβίνος του Κιέβου κάλεσε τους  εβραίους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.
Η αυτοϋπονομευμένη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας - ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες - θα ανάγκαζε την Ουκρανία να διαχωρίσει τον εαυτό της από τη Ρωσία οικονομικά και να καθιερώσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας - ένα πρόγραμμα όπως αυτό που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία.
Η Ουκρανία παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται από τη Ρωσία και πραγματοποιεί το 60 τοις εκατό των εμπορικών της συναλλαγών με τη χώρα αυτή. Οι προσπάθειες της Δύσης να διαρρηχτεί αυτή η σχέση και να υπάρξει υποταγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν ήταν προς το συμφέρον  του λαού της Ουκρανίας αλλά των εταιρικών ομίλων που αποτελούν το 1%. Η απόρριψη από τον Γιανουκόβιτς της συμφωνίας με την ΕΕ για λιτότητα, την ώρα που η Ρωσία προσέφερε ένα πακέτο βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται κατανοητή.
Οι γεωπολιτικοί στόχοι του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ παραμένουν η λεηλασία αυτής της πλούσιας σε πόρους περιοχής. Σύντομα, τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ βλέπουν την καπιταλιστική Ρωσία να εμποδίζει την ικανότητά τους να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες αγορές. Από την εποχή του Ναπολέοντα, οι  ολιγάρχες του ενός ή του άλλου τύπου είχαν αυτό το όνειρο.
Ως Αμερικανοί, τα συμφέροντά μας βρίσκονται στη μείωση αυτών των επικίνδυνων εντάσεων και σε μια ειρηνική, δημοκρατική λύση.  Όλοι περιμένουμε να επωφεληθούμε από τη συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και όλων των χωρών της περιοχής, καθώς και της συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

 

Πηγή: People's World (ιστοσελίδα του ΚΚ των ΗΠΑ)

Μετάφραση - επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης


Φωτογραφία: Ένας φιλορώσος στρατιώτης στέκεται μπροστά σε μια πινακίδα με ένα χάρτη στον οποίο είναι γραμμένο «Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας». Τοπικοί αξιωματούχοι της Κριμαίας έχουν πει ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα τον Μάρτιο για να καθορίσει το καθεστώς της Κριμαίας.

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.