English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Οι εκλογές στο Αφγανιστάν και η απειλή των Ταλιμπάν

του Rajeev Agrawal (*)

Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα[1], οι Ταλιμπάν έχουν ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, με έξαρση των επιθέσεων που έχουν μεγάλο αντίκτυπο, τον Μάρτιο. Μια επίθεση στις 29 Μαρτίου χτύπησε την καρδιά της εκλογικής διαδικασίας, όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν σε κτίριο δίπλα στην έδρα της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής στην Καμπούλ, καθιστώντας ξεκάθαρη την απειλή που συνιστούν για τις εκλογές.

Ξεκινώντας με μια επίθεση σε ένα διάσημο λιβανέζικο εστιατόριο στην Καμπούλ στις 18 Ιανουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 ξένοι υπήκοοι, οι Ταλιμπάν έχουν έξυπνα επιλέξει τους στόχους και τα σχέδια του τρέχοντος έτους αναγκάζοντας τις διεθνείς δυνάμεις και τις Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) να αγωνίζονται να αντιδράσουν.
Κατά μήκος της Γραμμής Ντουράντ[2], στο Πακιστάν, το Τερίκ ι Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP)[3] φαίνεται να παίζει με τις πακιστανικές αρχές, ταλαντεύεται ανάμεσα σε επιθέσεις στον πακιστανικό στρατό και την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός και των προτάσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες. Μια ευρεία επισκόπηση της κατάστασης δείχνει ένα σαφές σχέδιο: οι Ταλιμπάν επιτίθενται και καθορίζουν την ημερήσια διάταξη, αναγκάζοντας και το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να αντιδράσουν και να ακολουθήσουν.
Η αλλαγή του Αφγανιστάν το 2014 βασίζεται σε τρεις σημαντικούς πυλώνες: τις εκλογές, τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ασφάλειας στις ANSF[4], και  τη χαλιναγώγηση των Ταλιμπάν. Ενώ οι δύο τελευταίες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προεδρικές εκλογές αποτελούν σαφές ορόσημο. Επιτυχείς εκλογές θα ωφελήσουν  την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και θα υπονομεύσουν την επιρροή των Ταλιμπάν. Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας (BSA)[5] με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παρά το ότι διαπραγματεύθηκε με επιτυχία και μάλιστα ψηφίστηκε από τη Λόγια Τζίργκα[6] το Νοέμβριο του περασμένου έτους, περιμένει την υπογραφή του προέδρου Χαμίντ Καρζάι , ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί. Ενώ η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία των εκλογών, η διαφορά έγκειται στην διενέργειά τους. Οι ΗΠΑ θέλουν απλά να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία και είναι περισσότερο επικεντρωμένες στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης και στα διάφορα σενάρια παραμονής κάποιων στρατευμάτων, τα οποία εκτείνονται από τη «μηδενική επιλογή» ως μια δύναμη 10-15.000 στρατιωτών. Η ANSF και η αφγανική κυβέρνηση είναι περισσότερο επικεντρωμένοι σχετικά με τη διαδικασία των εκλογών και την ασφάλεια των υποψηφίων, διατηρώντας παράλληλα σε κίνηση τη διαδικασία μετάβασης.

Πού αφήνει αυτό τους Ταλιμπάν; Αν και ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν έχει άμεση σχέση με τους Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια, προς το παρόν, δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική για εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν ούτε υπάρχουν συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να ξεκαθαρίσουν τα  προπύργια των Ταλιμπάν ή να στοχεύουν τους ηγέτες τους. Κατά τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία της «επανένταξης και συμφιλίωσης» φαίνεται να έχουν χαθεί στη δίνη της μετάβασης και των εκλογών.
Επιπρόσθετη σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση είναι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Καρζάι και της Ουάσινγκτον. Αρχίζοντας από την BSA, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τους στόχους τους για τη μετάβαση. Εκτός από την BSA, ο Καρζάι απαίτησε την έναρξη, άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, ως προϋπόθεση για την υπογραφή της BSA. Οι αναφορές του Καρζάι να συμμετάσχει ο ίδιος σε μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και η εμμονή του για την απελευθέρωση περισσότερων από 65 κρατουμένων Ταλιμπάν από τις αφγανικές φυλακές δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την Ουάσιγκτον.
Οι Ταλιμπάν, στο μεταξύ, έχουν καταστεί σαφή τη στρατηγική τους, στην οποία οι προεδρικές εκλογές είναι ο πρώτος στόχος τους. Σε μια επίσημη δήλωση στις 10 Μαρτίου, δήλωσαν ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν ενθαρρύνει όλους τους συμπατριώτες του να μην πέσουν θύματα των συνωμοσιών του εχθρού στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία- να την απορρίψουν εξ ολοκλήρου και να μη θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Αν κάποιος εξακολουθεί να επιμένει να συμμετάσχει, τότε είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε απώλεια στο μέλλον».  Υποστήριξαν αυτή την προειδοποίηση με μια σειρά καλά ενορχηστρωμένων επιθέσεων υψηλού προφίλ. Ενώ η επίθεση της 23ης Φεβρουαρίου σε έναν σταθμό της ANSF στο Κουνάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 Αφγανοί στρατιώτες, εξέθεσε τα όρια της ANSF, οι απεργίες στην επαρχία Faryab στις 18 Μαρτίου, η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τζαλαλαμπάντ και η επίθεση στο ξενοδοχείο Serena στην Καμπούλ στις 20 Μαρτίου υπογράμμισαν σαφώς την απειλή που συνιστούν οι Ταλιμπάν για τις εκλογές. Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δήλωσε πρόσφατα στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στις 12 Μαρτίου ότι οι Ταλιμπάν δεν παρουσιάζουν πλέον «υπαρξιακή απειλή» για την αφγανική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έχουν παραμείνει ανθεκτικοί  ετοιμοπόλεμοι και επιθετικοί, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική τους αντιστρέφεται.
Κατά μήκος της Γραμμής Ντουράντ, η κατάσταση στο Πακιστάν είναι παρόμοια. Αρχίζοντας με μια θανάσιμη επίθεση σε στρατιωτική φάλαγγα στο Μπανού, κοντά στο Βόρειο Βαζιριστάν, που σκότωσε 20 παραστρατιωτικούς στις 19 Ιανουαρίου, το TTP έγινε επιθετικό και έδωσε επιδέξια τον τόνο. Υπό την πίεση των επικείμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποδέχθηκε αμέσως την προσφορά των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ στις 29 Ιανουαρίου. Ωστόσο, καθώς οι συνομιλίες ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν, το TTP ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου, τη δολοφονία 23 παραστρατιωτικών που κρατούσε από το 2010 και ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη της 12ης Φλεβάρη στο Καράτσι που σκότωσε πάνω από 12 αστυνομικούς. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανεστάλησαν αμέσως και ξανάρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Νιώθοντας την πίεση των στρατιωτικών πληγμάτων, για άλλη μια φορά το ΤΤΡ έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός την 1η Μαρτίου. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες στις 26 Μαρτίου, αλλά είναι απίθανη μια βραχυπρόθεσμη εξέλιξη.
Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το ΤΤΡ στο Πακιστάν έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία. Αν και δομικά είναι διαφορετικοί, τόσο οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν όσο και  το TTP έχουν κοινές απόψεις για θέματα όπως η παρουσία των ξένων στρατευμάτων και η επιβολή του νόμου της Σαρία. Ενώ οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν επικεντρωθεί στο να διαταράξουν τις εκλογές, το TTP στο Πακιστάν διεκδικεί τη νίκη. Σχολιάζοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες , ο εκπρόσωπος του TTP Σαχιντουλάχ Σαχίντ δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει πλέον αποδεχθεί την πραγματικότητα μας - Αυτή είναι η νίκη μας». Ενώ είναι σημαντικές οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν και η ειρήνη με το ΤΤΡ στο Πακιστάν, το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες είναι σε θέση να καθορίζουν την ημερήσια διάταξη, ιδίως το 2014, αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Οποιαδήποτε έλλειψη προσπάθειας ή εστίασης στους Ταλιμπάν θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επισφαλή κατάσταση για την ασφάλεια στην περιοχή μέσα στο 2014 μετά αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων, τελικά, υπονομεύει μια δεκαετία δεσμεύσεων, επενδύσεων και θυσιών.

 

Ο Ρατζίβ Αγκραουάλ είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων στο Νέο Δελχί.

 

Πηγή: The Diplomat

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

 


[1] Σάββατο 5 Απριλίου 2014 (ΣτΜ)

[2] Η Γραμμή Ντουράντ (Durand Line) είναι μια συνοριακή γραμμή 2640 χιλιομέτρων μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν που χαράχτηκε με τη συμφωνία του 1893 ανάμεσα στον Χένρι Μόρτιμερ Ντουράντ (Henry Mortimer Durant), εκπρόσωπο των Βρετανικών Ινδιών και τον Εμίρη του Αφγανιστάν Αμπντούρ Ραχμάν Χαν (Abdur Rahman Khan)  (ΣτΜ)

[3] Tehrik - i-Taliban Pakistan (TTP) είναι το «Κίνημα Ταλιμπάν του Πακιστάν». Είναι η ομπρέλα που καλύπτει διάφορες ισλαμικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που δουν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν  (ΣτΜ)

[4] Afgan National Security Forces (ANSF): Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Ασφάλειας

[5] Bilateral Security Agreement (BSA): Διμερής Συμφωνία Ασφαλείας

[6] Η Jirga loya είναι η «μεγάλη συνέλευση». Η φράση στη γλώσσα Πάστο σημαίνει «μεγάλο συμβούλιο». Μια Jirga loya είναι μια μαζική συνέλευση όπου αποφασίζονται σημαντικά γεγονότα, όπως η επιλογή ενός νέου βασιλιά,  η θέσπιση συντάγματος, ή η συζήτηση σημαντικών εθνικών πολιτικών ή έκτακτης ανάγκης θέματα. Συγκαλείται, επίσης. για την επίλυση των διαφορών στο Αφγανιστάν, αλλά και στις περιοχές των Παστούν του Μπαλουχιστάν, του Κυμπέρ Πακτούνκουα και της FATA (Federally Administered Tribal Areas: Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές) στο Πακιστάν.

Στο Αφγανιστάν, στη Jirga loya αρχικά συμμετείχαν μόνο οι Παστούν, αλλά αργότερα περιλήφθηκαν και άλλες εθνοτικές ομάδες. Πρόκειται για ένα μοναδικό φόρουμ μεταξύ των φυλών Παστούν στο οποίο παραδοσιακά, συναντώνται οι πρεσβύτεροι. (ΣτΜ)

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.