English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Απορίες μετά τις εκλογές

Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερα...

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο από τον Λάμπρο Τόκα

Περισσότερα...

RSS του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

PostHeaderIcon Το UKIP εκτίθεται

Editorial της Morning Star [1]

Οι προοδευτικοί άνθρωποι δίκαια εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το εμπρηστικό κατά των μεταναστών μήνυμα που εμφανίζεται σε διαφημιστικές πινακίδες σε όλη τη Βρετανία από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου[2].
Αλλά οι Εργατικοί και τα συνδικάτα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την «Όχι στην ΕΕ – Ναι στα Εργατικά Δικαιώματα» διακήρυξη του Μπράιαν Ντένι[3] ο οποίος επισημαίνει ότι το UKIP θα συνεχίσει να ευημερεί για όσο διάστημα η αριστερά θα αρνείται να αναγνωρίσει τη δημόσια οργή εναντίον της αντιδημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με απεχθή εμφάνιση, ο Νάιτζελ Φάρατζ[4] ισχυρίζεται ότι μιλά για τους απλούς ανθρώπους και όχι για την προνομιούχο μητροπολιτική ελίτ που έχει προοδεύσει από την οικονομική κρίση στην οποία βύθισε τη χώρα πριν από έξι χρόνια.
Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψέματα. Πριν προσχωρήσει στο UKIP,  ο κύριος Φάρατζ ήταν ένας γιάπι ακριβώς όπως οι πονηροί κερδοσκόποι που προκάλεσαν το οικονομικό κραχ του 2008.
Ως βουλευτής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου βοήθησε τον εαυτό του μη κάνοντας ερωτήσεις για τα έξοδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ καυχιόταν ότι το 2009 είναι διεκδικήσει 2.000.000 λίρες με αυτόν τον τρόπο. Ακριβώς όπως και τόσα μέλη του κόμματος των Συντηρητικών, όπου ανήκε πριν, έχει ένα πρόβλημα να κατανοήσει ότι το δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει για το πάρει αυτός. Και είναι πολύ μακριά από το να θεωρηθεί «αντικαθεστωτικός» όπως θέλει να προσποιηθεί. Το UKIP συμμερίζεται ολόψυχα τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του Κατεστημένου του Ουεστμίνστερ[5].
Οι άνθρωποι της εργατικής τάξης που έχουν χάσει τη δουλειά τους, χάρη στην άγρια ​​επίθεση της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Φάρατζ υποστηρίζει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες από ό, τι οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Το UKIP προσποιείται πως ανησυχεί για την πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες – ακόμα απαιτεί μαζικές περικοπές δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την περαιτέρω ανάθεση των υπηρεσιών υγείας προς τους άπληστους κουρσάρους. Οι φορολογικές περικοπές του Τζωρτζ Όσμπορν[6] για τους πλουσιότερους, δεν είναι αρκετές για τον Φάρατζ, ο οποίος θέλει ένα ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος για όλους, την κατάργηση όλων των φόρων κληρονομιάς και ακόμη χαμηλότερο ποσοστό του εταιρικού φόρου.
Ακόμη και το σύνθημα του για ξεσηκωμό για την εθνική κυριαρχία είναι ύποπτο - όπως επισημαίνει το No2EU, το κόμμα του στήριξε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η οποία  αναγκάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να τεμαχίζουν και να ιδιωτικοποιούν τα τμήματα των σιδηροδρομικών δικτύων τους.
Και φέτος, ο ίδιος ζήτησε την περικοπή των συντάξεων. Το UKIP είναι ξεκάθαρα το κόμμα της εργοδοσίας.
Αλλά αυτό πάει πολύ για το εργατικό κίνημα που πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, επίσης, ένας εργοδοτικός οργανισμός.
Τα πιο ισχυρά όργανα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν εκλέγονται από κανέναν και χρησιμοποιούνται για να κατοχυρώνουν νομικά μια θατσερική πολιτική περικοπών θέσεων εργασίας, ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και διάλυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σε αντάλλαγμα για την «διάσωση», απαιτήθηκε από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να κάνουν τεράστιες περικοπές δαπανών και τις εξανάγκασαν σε αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Είναι συνυφασμένη με την επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και πρόσφατα έπαιξε βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της ανατροπής μιας διεφθαρμένης αλλά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Ουκρανία από ένα συνονθύλευμα φανατικών της  ελεύθερης αγοράς, φασίστες οπλαρχηγούς και ομοφοβικούς εθνικιστές ζηλωτές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι δεν είναι οπαδοί της Ένωσης.
Αυτό δεν συμβαίνει, όπως ισχυρίζεται η συγκαταβατική ρητορική των νέων Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επειδή δεν μπόρεσαν να την καταλάβουν.  
Ούτε επειδή οι εργαζόμενοι της Βρετανίας, με τη σεβάσμια παράδοσή τους στη διεθνή αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους , είναι ένα μάτσο ξενόφοβοι. Οι εργαζόμενοι έχουν την απόλυτα δικαιολογημένη υποψία μιας νεοφιλελεύθερης αυτοκρατορίας από την οποία αναβλύζει το δόγμα της ελεύθερης αγοράς και της οποίας οι ηγέτες δεν εκλέγονται. Οι Εργατικοί θα πρέπει να μοιραστούν τις ανησυχίες τους.
Μέχρι να το κάνουν, το No2EU υπάρχει για να θέτει την προοδευτική, σοσιαλιστική θέση που θα μας φέρει τη διέξοδο. Σε αντίθεση με το UKIP, αυτή η οργάνωση της εργατικής τάξης δεν θα στηριχθεί από εκατομμυριούχους που θα τη βοηθήσουν να προωθήσει τα μηνύματά της. Αντίθετα, χρειάζεται τη δική μας υποστήριξή μας για να το πράξει. Επειδή χρειαζόμαστε πράγματι να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της χώρας μας. Όχι από τους αλλοδαπούς τους οποίους κατηγορεί το UKIP, αλλά από την παρασιτική καπιταλιστικής τάξης και τα όργανά της στο Ουεστμίνστερ και στις Βρυξέλλες.

 

 

Πηγή: Morning Star

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

 

 


[1] Η Morning Star αυτοπροσδιορίζεται ως «σοσιαλιστική εφημερίδα» που απηχεί τις θέσεις του ΚΚ Βρετανίας χωρίς να είναι επίσημο όργανο του

[2] UKIP: (United Kingdom’s  Independence Party) Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Εθνικιστικό και ξενοφοβικό, επιχειρεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των εργατών και των ανέργων κατά της ΕΕ.

[3] Ο Brian Denny είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κινήματος «Όχι στην ΕΕ» (No2EU)

[4] Ο Nigel Farage είναι ο επικεφαλής του UKIP

[5] Ο όρος Westminster υπονοεί το βρετανικό κυβερνητικό κατεστημένο καθώς τα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, είναι ο χώρος συνεδρίασης του Βρετανικού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Λόρδων καθώς και της Βουλής των Κοινοτήτων.  Είναι χτισμένα στη δυτική όχθη του Τάμεση, στην καρδιά της Πόλης του Ουεστμίνστερ. (ΣτΜ)

[6] Ο George Gideon Oliver Osborne είναι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

 

ΚΕΝΤΡΙσματα
Το παντεσπάνι και η ενέργεια ως κοινωνικά αγαθά

«Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Αυτή τη μνημειώδη φράση της Μαρίας Αντουανέττας, που δείχνει την απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα, μας θύμισε η προτροπή του γραφικού βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου να επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα χωρίς καμιά μορφή ενέργειας.

Σε τηλεοπτική συζήτηση σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος –ο οποίος φαίνεται πως καλύπτει επάξια το κοινοβουλευτικό και τηλεοπτικό κενό που άφησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος- ισχυρίστηκε πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».

Περισσότερα...
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...
Πολιτική σχολιογραφία με σκίτσα και φωτομοντάζ
Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους
Από-ΤΥΠΟ-ματα
Ειδησεογραφία και άρθρα από τα ΜΜΕ και τα blogs που νομίζουμε πως πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες μας. Οι Θέσεις και απόψεις που καταγράφονται εδώ δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες των κειμένων.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά να απαγορευτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα

από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορεύσει το Κομουνιστικό Κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός, Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα.

Περισσότερα...

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.