Εργατικός Αγώνας

Δημήτρης Ντούσσας: Απλά μαθήματα Φιλοσοφίας για παιδιά

Γροθιά στην ελιτίστικη αντίληψη για την εκπαίδευση είναι το βιβλίο του Δημήτρη Ντούσσα «Απλά μαθήματα Φιλοσοφίας για παιδιά». Με την τριακονταετή εμπειρία του ως μάχιμος δάσκαλος, ο Ντούσσας απευθύνεται σε παιδιά από 4 ως 18 ετών επιχειρώντας να τα φέρει σε επαφή με τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων μέσα από ένα πλήθος δισέλιδων μαθημάτων ταξινομημένων θεματικά αλλά και με ηλικιακά κριτήρια. Σε κείνους που αναρωτιούνται αν «είναι δυνατό να κάνουν τα παιδιά φιλοσοφία;» ο συγγραφέας απαντά με τη φράση του Τζερόμ Μπρύνερ: «Τα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να διδαχθούν και να μάθουν τα πάντα, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, η κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας, η οποία και θα τα βοηθήσει σ’ αυτό». Ο φιλοσοφικός διάλογος μεταξύ των παιδιών, γύρω από ένα θέμα κάθε φορά, συμβάλλει στο ξύπνημα των φιλοσοφικών ερωτημάτων και προβληματισμών τους.

Το βιβλίο, καρπός μελέτης και εμπειρίας, δίνει στον εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα να υπερβεί τις συμβατικές νόρμες διδασκαλίας και να μπολιάσει τους μαθητές του με έννοιες και αξίες όπως ο ανθρωπισμός, η φιλία, η ηθική, το λογικό κ.α.

Μέσα από τις σελίδες του, ο Πυθαγόρας, ο Επίκουρος, ο Θαλής, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας. ο Καρτέσιος, ο Σπινόζα, οι Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν δίνουν στο μαθητή τη δική τους οπτική για κάθε μεγάλο φιλοσοφικό ζήτημα. Όμως αυτό δε γίνεται με τρόπο στεγνό και επιφανειακό που να δημιουργεί στους μαθητές το συναίσθημα της ανίας που τόσο συχνά αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός από τα συμβατικά εκπαιδευτικά υλικά. Αντίθετα, κάθε έννοια και παρατίθεται με τρόπο απλό, με παραδείγματα, ενώ στο τέλος κάθε δισέλιδου μαθήματος υπάρχουν ακροστιχίδες είτε ερωτήσεις κατανόησης.

Ο συγγραφέας προτείνει συγκεκριμένη θεματολογία ανά ηλικία και τάξη: Από τον Ηρακλή στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας που απευθύνεται ακόμα και στα νήπια μέχρι το ηθικό δίλλημα «πότε ένας πόλεμος είναι δίκαιος;» που απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ Δημοτικού και άνω. Και για να διασκεδάσει τις φοβίες του μαθητή μόλις θα αντικρύσει το ογκώδες (πάνω από 600 σελίδων) βιβλίο, ο Ντούσσας στο «Γράμμα προς τον μικρό φιλόσοφο» σημειώνει:

«Αγαπητό μου παιδί, 

Να μην σε τρομάξει ο όγκος του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου. Να ξέρεις ότι αποτελεί έναν θησαυρό επιστημονικών και φιλοσοφικών γνώσεων, προβληματισμών και δραστηριοτήτων για την αναζήτηση της αλήθειας. 

Το βιβλίο, με τα 280 φιλοσοφικά του μαθήματα, θα σε συντροφεύει στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, ακόμη και στην υπόλοιπη ζωή σου. 

Τα μαθήματά του θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τον άνθρωπο, το λογικό του, την ψυχή του, την κοινωνία, την ιστορία, τις θρησκείες, την αλήθεια, τη φιλία, τις ηθικές και κοινωνικές αξίες, την εργασία, το εμπόρευμα, την παραγωγή, την ανταλλαγή, την οικονομία και τις κρίσεις της, την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, την ελευθερία, τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία, τον θάνατο, την πολιτική, το κράτος, τους φιλοσόφους και τη διδασκαλία τους, τις πρώτες αρχές του κόσμου, τη μεγάλη έκρηξη, τις μαύρες τρύπες, το σύμπαν και τους νόμους που το κυβερνούν καθώς και τη θέση σου μέσα σ’ αυτό».

 

(από τις Εκδόσεις Μένανδρος)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας