Εργατικός Αγώνας

Ρένα Μόλχο: Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια ενδιαφέρουσα σειρά μελετών οι οποίες σχετίζονται με την ιστορία και τη μνήμη του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων μας προσφέρει στο βιβλίο της αυτό η ιστορικός. Μελέτες οι οποίες δείχνουν την άγνοια που επικρατεί στη χώρα μας για ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας.

Ελάχιστοι ήταν οι Εβραίοι που σώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών εκείνη τη περίοδο και η στάση που κράτησε ο ελληνικός πληθυσμός χαρακτηριζόταν σε μεγάλο βαθμό είτε από αδιαφορία είτε σε συνεργασία με τον κατακτητή. Μάλιστα είχε εκδοθεί και ειδικός νόμος ο οποίος έδινε το 10% των περιουσιών των Εβραίων που συλλαμβάνονταν στους καταδότες τους.

Ακόμη και μετά την επιστροφή των διασωθέντων Εβραίων στην Ελλάδα πολλά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν καθώς υπήρξαν δυσκολίες με την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατόχους τους. Και βέβαια, εκείνο το οποίο έχει περάσει στην ελληνική κοινωνία από αυτό το σημαντικό κεφάλαιο είναι μια ωραιοποίηση της στάσης που κράτησε ο κόσμος απέναντι στη τραγωδία αυτή και μια γενικότερη τάση ρομαντισμού, η οποία δεν έχει και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκης)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας