Εργατικός Αγώνας

Άντονυ Ντορ: Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Έχω διαβάσει αρκετά ιστορικά βιβλία για τη περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μια αρκετά σκοτεινή περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της γηραιάς ηπείρου, τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζουμε ακόμη και στις μέρες μας.  Όμως, θεωρώ ατελή τη μελέτη της ιστορίας όταν δεν συνοδεύεται και από τη μελέτη κάποιων λογοτεχνικών βιβλίων για την ίδια περίοδο, καθώς μέσα από αυτά κατορθώνεις να δεις τη ψυχολογία των ηρώων της συγκεκριμένης περιόδου.

 Από την άποψη αυτή νιώθω αρκετά τυχερός που διάβασα το βιβλίο αυτό, καθώς κατορθώνει μέσα από τους δυο κεντρικούς ήρωές του κατορθώνει να προσεγγίσει τη ψυχολογία δυο εφήβων και να μας δείξει πως ακόμη και κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες οι άνθρωποι κατορθώνουν να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και να αγωνίζονται για την επικράτηση του καλού.

Η πρώτη μας ηρωίδα είναι η Μαρί Λορ Μεμπλάν, ζει με τον πατέρα της στο Παρίσι και μετά την εισβολή των Γερμανών στη χώρα της αναγκάζεται να πάει σε μια πόλη στη βόρεια Γαλλία, στον Ατλαντικό.

Ο δεύτερος ήρωας είναι ο Βέρνερ Πφέννιχ, ένας ορφανός έφηβος, ο οποίος ζει σε ένα ορφανοτροφείο μαζί με την αδερφή του μετά τον θάνατο του πατέρα τους στα ορυχεία. Μέσα από τις δεξιότητές του, κατορθώνει να ξεφύγει από τη σκληρή μοίρα των ορυχείων, αλλά οδηγείται στο στρατό. Μετά από μεγάλη περιπλάνηση σε πολλές από τις κατακτημένες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται στη Γαλλία και μάλιστα στην ίδια πόλη με την ηρωίδα μας.

Ένας κρυφός δεσμός δένει τους δυο αυτούς εφήβους, μια φωνή χαμένη από καιρό, ένα τραγούδι. Μαζί θα ζήσουν τις τελευταίες στιγμές του πολέμου στη περιοχή, αλλά τη τελευταία στιγμή οι δρόμοι τους θα χωρίσουν.

Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας χειρίζεται το θέμα του είναι συγκλονιστικός, αποτυπώνει μια ελεγεία της αθωότητας.

Το βιβλίο τιμήθηκε με τα βραβεία Carnegie και Pulitzer μέσα στο 2015.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας