Εργατικός Αγώνας

Τάκης Σιμώτας: Η ιστορία ως θέαμα και ως όργανο πολιτικού προσανατολισμού

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια ουσιαστική μελέτη για την ιστορία μας προσφέρει στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας. Καταπιάνεται με δυο μεγάλους ιστορικούς της αρχαιότητας, τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη, και μέσα από το έργο τους κατορθώνει να μας δώσει τον αντίκτυπο που έχει το έργο τους ακόμη και στις μέρες μας μέσα από διαφορετικούς που ακολουθεί ο καθένας τους.

Ο Ηρόδοτος κατορθώνει με τις ιστορίες του να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μελετητών του και παραβάλει στις ιστορίες τους εμβόλιμα μέρη σχετικά με τον κάθε λαό στον οποίο αναφέρεται.

Ο Θουκυδίδης μέσα από την ουσιαστική μελέτη της ιστορίας επικεντρώνεται και στη πολιτική συμπεριφορά των ηρώων του και την τοποθετεί σωστά στον σώρο και στον χρόνο.

Και οι δυο ιστορικοί της αρχαιότητας μέσα από το έργο τους κατορθώνουν να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές στη μελέτη της ιστορίας καθώς μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μελετάται και τα διδάγματα τα οποία μπορούμε ακόμη και ως απλοί αναγνώστες να πάρουμε καθώς η ιστορία στηρίζεται στην επανάληψη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μελετάται η ιστορία για να ωφελεί τον αναγνώστη.

 

(από τις Εκδόσεις Σμίλη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας