Εργατικός Αγώνας

Έλενα Χουζούρη: Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Με ένα αρκετά δύσκολο θέμα καταπιάνεται στο νέο της μυθιστόρημα η Έλενα Χουζούρη, προσεγγίζει μυθιστορηματικά τη Θεσσαλονίκη των Εβραίων. Και επιχειρεί να το προσεγγίσει ασχολούμενη με δυο θέματα: τον Αβραάμ Μπεναρόγια, τον θείο Αβραάμ, τον ηγέτη της πρώτης σοσιαλιστικής οργάνωσης της πόλης, της Φεντερασιόν και βέβαια την απομάκρυνση και μεταφορά των Εβραίων στο Άουσβιτς.

Ηρωίδα της είναι μια Εβραία μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η οποία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη της γιαγιάς της με σκοπό να ασχοληθεί με το μεταπτυχιακό της, το οποίο έχει ως θέμα τον Αβραάμ Μπεναρόγια. Όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος τη κυνηγούν καθώς μας περιγράφει, μέσα από την ιστορία της οικογένειάς, της την εξορία των Εβραίων.

Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της μυθιστορηματικά, οι γνώσεις όμως που παρέχει από την ιστορική πλευρά των γεγονότων είναι πλήρως τεκμηριωμένες και προσδίδουν κύρος στο βιβλίο, έχει κάνει σημαντική ιστορική έρευνα πριν δημοσιεύσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι άριστε δοσμένη, αναδεικνύει την αξία του βιβλίου και ο σύγχρονος τρόπος γραφής μπορεί να το κάνει προσεγγίσιμο από το κοινό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανοίγει ένα νέο ορίζοντα στη μυθιστορηματική μελέτη   μιας δύσκολης και σκοτεινής εποχής για τη χώρα μας.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας