Εργατικός Αγώνας

Christian Wolmar: Υπερσιβηρικός, έως την άκρη του κόσμου

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Από μόνος του ο υπερσιβηρικός είναι κάτι το ασύλληπτο, ένα σημαντικό έργο στη πορεία της ανθρωπότητας, ένα έργο που καλείται να καλύψει μια τεράστια απόσταση, να συνδέσει δυο ηπείρους.

Το έργο αυτό μας περιγράφει στη μελέτη του αυτή ο συγγραφέας, ειδικός σε θέματα μεταφορών, κυρίως σιδηροδρομικών. Όπως λέει και ο ίδιος, που έχει κάνει το ταξίδι, δεν υπάρχει ταξίδι με σιδηρόδρομο το οποίο να μπορέσει να συγκριθεί με το ταξίδι αυτό. Περνά μέσα από μια αρκετά δύσκολη περιοχή, στην οποία το κρύο είναι αρκετά δυνατό και έρχεται να καλύψει μια αρκετά μεγάλη από σταση, κοντά στα 10000 χιλιόμετρα, περνώντας μέσα από αρκετές ζώνες ωρών.

Στη μελέτη του αυτή ο συγγραφέας ξεκινά από την εποχή που ο σιδηρόδρομος αυτός ήταν απλά μια ιδέα στη σκέψη του τσάρου, και μας μιλά για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, τα προβλήματα που ήρθε να αντιμετωπίσει, καθώς και τα προβλήματα που δημιούργησε. Ένας ρωσοιαπωνικός πόλεμος έγινε εξ αιτίας του και μάλιστα σε εδάφη που δεν ανήκουν σε καμιά από τις δυο αυτοκρατορίες, απλά και μόνο γιατί ο σιδηρόδρομος περνούσε από τα εδάφη της Μαντζουρίας.

Περνώντας μέσα από τον χρόνο ο συγγραφέας μας μιλάει για το ρόλο που έπαιξε ο υπερσιβηρικός στους δυο παγκοσμίους πολέμους, στο ρώσικο εμφύλιο και φτάνει έως και τις μέρες μας.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη μελέτη για ένα από τα δημιουργήματα της ανθρωπότητας.

 

(από τις Εκδόσεις Ψυχογιός)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας