Εργατικός Αγώνας

Τάσος Παπαναστασίου: 14 ημέρες

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα διαφορετικό αστυνομικό μυθιστόρημα μας προσφέρει με τη πρώτη του συγγραφική κίνηση ο Τάσος Παπαναστασίου.

Ο κορμός της ιστορίας είναι μια σειρά από φόνους που συγκλονίζουν τη καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης και ο αστυνόμος Άλκης Απτόσογλου με την ομάδα του προσπαθεί να τους διαλευκάνει.

Με βάση αυτό τον κορμό, ο συγγραφέας διεισδύει  σε πρώτη φάση στο ψυχογράφημα του αστυνόμου, ενός ανθρώπου ο οποίος, με βάση το φιλότιμο, προσπαθεί να ξεπεράσει τις μόνιμες αγκυλώσεις της ελληνικής αστυνομίας και να παράξει ουσιαστικό έργο. Ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα άτομο που έχει ζήσει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, τον θάνατο και αυτό του έχει στοιχίσει αρκετά. Έτσι κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του ως ένα είδος άμυνας και είναι αρκετά απόμακρος ακόμη και σε φίλους.

Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε μεγάλο βαθμό τη δυσκαμψία και ως ένα βαθμό και τον εκφασισμό της ελληνικής αστυνομίας, όπου οι κακοί μπάτσοι εμποδίζουν με κάθε τρόπο τους συναδέλφους τους που θέλουν να κάνουν σωστά και έντιμα τη δουλειά τους και να προσφέρουν στη κοινωνία.

Σε ένα τρίτο επίπεδο βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στη κοινωνία της Θεσσαλονίκης, μια κοινωνία με υψηλό δείκτη ανεργίας. Και τέλος έχουμε την ευκαιρία να δούμε αχνά κάποια στοιχεία από την ιστορία της πόλης στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

Το μυθιστόρημα είναι πολυεπίπεδο και δίνει πολλές αφορμές για σκέψη στον αναγνώστη, για σκέψη σχετικά με τον εαυτό μας και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και δρούμε σε πολλές περιπτώσεις. Η γλώσσα του είναι στρωτή και αρκετά επεξεργασμένη,  ενώ ακόμη και στις πιο έντονα φορτισμένες σκηνές ο συγγραφέας χρησιμοποιεί άψογα τρόπους εκτόνωσης.

 

(από τις Εκδόσεις Επίκετρο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας