Εργατικός Αγώνας

Ιμπραχίμ Αλ Κούνι: Το χρυσάφι και η κατάρα της ερήμου

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον και ιδιαίτερο βιβλίο αποτελεί το χρυσάφι και η κατάρα της ερήμου. Ιδιαίτερο γιατί προέρχεται από ένα συγγραφέα άγνωστο στο ελληνικό κοινό, αν και όπως είδα πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο.  

Ο Ιμπραχίμ Αλ Κούνι προέρχεται από τη Λιβύη και ανήκει στη φυλή των Τουαρέγκ, τη φυλή των νομάδων με τη μητριαρχική δομή και τους άντρες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Μια φυλή που έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό, αλλά διατηρεί σε μεγάλο βαθμό προ ισλαμικά ήθη και έθιμα. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αναφέρομαι στη φυλή του και η απάντηση είναι απλή.

Στο βιβλίο αυτό, το πρώτο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ο συγγραφέας μας περιγράφει το σύστημα αξιών και τον τρόπο ζωής της φυλής του μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία. Η ιστορία αναφέρεται στην αγάπη ανάμεσα σε ένα νεαρό Τουαρέγκ και σε μια καθαρόαιμη Μάχρι καμήλα. Μέσα από αυτή την ιστορία έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις σχέσεις ανάμεσα στους Τουαρέγκ και στα ζώα τους σε ένα πρώτο επίπεδο. Εμβαθύνοντας περισσότερο στο βιβλίο είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τους αρχαίους μύθους, τον μυστικισμό του Ισλάμ, τη φιλοσοφία των Σούφι και τον μυστικισμό, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά δένονται και αλληλεπιδρούν στη ζωή και στον τρόπο σκέψης των Τουαρέγκ. Μας δείχνει, επίσης σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο η έρημος επιδρά στους κατοίκους της και στην έρημο που κρύβει ο καθένας ατό εμάς μέσα του.

Ολοκληρώνοντάς το, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται περισσότερο για ένα φιλοσοφικό δοκίμιο  δοσμένο με λογοτεχνικά στοιχεία, παρά για ένα καθαρά λογοτεχνικό βιβλίο.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας