Εργατικός Αγώνας

Νόρμαν Μέιλερ: Το κάστρο στο δάσος

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Δυο είναι τα παράτολμα επιχειρήματα που επιδιώκει με το βιβλίο του αυτό ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας. Το πρώτο είναι να μας δώσει τα παιδικά χρόνια μιας αρκετά σκοτεινής προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, μιας προσωπικότητας που βύθισε την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο για αρκετά χρόνια στο αίμα και στο σκοτάδι του φασισμού.

Και παρότι το γεγονός αυτό ήταν από μόνο του αρκετά παράτολμο βάζει ως αφηγητή έναν δαίμονα, ένα υποκείμενο που έρχεται κατ’ ευθείαν από τα βάθη της κόλασης. Ο δαίμονας αυτός έχει ως κύριο σκοπό να παρακολουθεί τις κινήσεις του μικρού Άντι και ξέρει ότι αν αποτύχει να τον οδηγήσει στο κακό τον περιμένει ο υποβιβασμός.

Το διπλό αυτό εγχείρημα κάνει το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς ο συγγραφέας κατορθώνει να κρατήσει αρκετά αριστοτεχνικά τις ισορροπίες που χρειάζονται για να μπορέσει να προσεγγίσει το θέμα του από τη συγκεκριμένη οπτική του. Αναζητά τους λόγους για τους οποίους ένα μικρό παιδί μπορεί να γίνει ένας εγκληματίας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια προσωπικότητα.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας