Εργατικός Αγώνας

Ντόρις Λέσινγκ: Το χρυσό σημειωματάριο

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Το 1962 εκδόθηκε για πρώτη φορά το χρυσό σημειωματάριο και δεν άργησε να πάρει τη θέση του ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του εικοστού αιώνα.  Πρόκειται για ένα βιβλίο που σημάδεψε την εποχή του, καθώς μας δίνει αρκετά γλαφυρά την εποχή του και μας δίνει τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που συντελούνταν εκείνη την εποχή, και αποτελεί φάρο και για την εποχή μας.

Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία ξεκινά η σεξουαλική επανάσταση και οι γυναίκες αρχίζουν να απελευθερώνονται. Ταυτόχρονα παρατηρούμε τις πολιτικές συγκρούσεις που συντελούνταν εκείνη την εποχή.

Η συγγραφέας, ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας εκείνη την εποχή, κατορθώνει να μας δώσει ανάγλυφα το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στη χώρα εκείνη την εποχή. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο φεμινιστικό κίνημα της εποχής και στις σχέσεις των δυο φύλων.

Η κεντρική ηρωίδα, η Άννα, μια ανύπαντρη μητέρα με έντονη πολιτική συνείδηση και μυθιστοριογράφος μας περιγράφει μέσα από τα σημειωματάρια τη ζωή της. Στο μαύρο σημειωματάριο μας περιγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τους πολιτικούς της αγώνες, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Το βιβλίο κορυφώνεται στο χρυσό σημειωματάριο στο οποίο ολοκληρώνεται ως γυναίκα, μυθιστοριογράφος και πολιτική οντότητα.

Ίσως πρόκειται για το σημαντικότερο βιβλίο της Λέσινγκ και αποτέλεσε τη βάση για να κατακτήσει το βραβείο Νόμπελ.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας