Εργατικός Αγώνας

Robert Service: Ρωσική επανάσταση 1900 1927

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ο Ρόμπερτ Σέρβις είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους διανοούμενους της Αγγλίας, καθηγητής της ρώσικης ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Στη μελέτη του αυτή μας προσφέρει μια εκλαϊκευμένη ανάλυση της ιστορίας της ρώσικης επανάστασης, η οποία χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο μας δίνει το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν και ωρίμασαν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί η μεγάλη αυτή επανάσταση, η οποία επηρέασε σε σημαντικό βαθμό όλο τον κόσμο και συνεχίζει ακόμη και στις μέρες μας να προβάλλει ως σημαντικό σημείο αναφοράς στην ιστορία του εικοστού αιώνα.

Συνεχίζει με τα γεγονότα που έλαβαν μέρος από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο του 1917 και κλείνει με το πέρασμα μιας δεκαετίας από την εγκαθίδρυσή της, όταν ο Στάλιν είχε διαδεχθεί τον Λένιν και είχε επέλθει η σύγκρουσή του με τον Τρότσκι.

Στο εσωτερικό μέτωπο μας αναλύει όλες τις προσπάθειες που έκαναν οι μπολσεβίκοι για να εγκαθιδρύσουν ένα κομμουνιστικό καθεστώς και δίνει ιδιαίτερη βάση στη νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε.

Στο εξωτερικό επίπεδο μας αναλύει τις αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών με κυριότερη την εγκαθίδρυση φασιστικών και απολυταρχικών καθεστώτων με σκοπό να αντιμετωπίσουν ανάλογες κινήσεις στις χώρες τους.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη που μας αναλύει τη ρωσική επανάσταση πολύπλευρα.

 

(από τις Εκδόσεις Οκτώ)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας