Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Για μια ακόμη φορά οι εκδόσεις Καστανιώτη κάνουν την έκπληξη προσφέροντας μας έναν άγνωστο συγγραφέα στη χώρα μας, ένα συγγραφέα αρκετά γνωστό και πολυβραβευμένο σε όλο τον κόσμο. Ο Χουανγκ Σοκ Γιονγκ θεωρείται ο σημαντικότερος συγγραφέας της Κορεατικής χερσονήσου και ένα άτομο που προσπαθεί με σκληρούς αγώνες να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στα δυο κράτη που έχουν δημιουργηθεί εκεί, ένας αγώνας που τον οδήγησε μέχρι και στη φυλακή.

Στο βιβλίο του αυτό μας μεταφέρει στη βόρειο Κορέα στη δεκαετία του 1980 και μας περιγράφει αρκετά ανάγλυφα τη περιπέτεια μιας κοπέλας από τη στιγμή που γεννιέται και αποτελεί το έβδομο κορίτσι της οικογένειάς της, μιας οικογένειας που περίμενε το πολυπόθητο αγόρι. Για να επιτύχει τον σκοπό του ο συγγραφέας δανείζεται ένα κορεατικό μύθο, της πριγκίπισσας Μπάρι.

Στον μύθο η πριγκίπισσα κατεβαίνει στον Άδη για να σώσει την ανθρωπότητα, όπως ακριβώς κάνει και ο Ορφέας. Ο συγγραφέας επεκτείνει το μύθο για να μπορέσει να αγγίξει και δυο άλλα βασικά στοιχεία της εποχής μας, αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης από τόπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, οικονομικά και πολιτικά, και τον πολιτισμό και τη πολιτική όπως αυτή αναπτύσσεται στην εποχή μας.

Ο συγγραφέας τολμά να αγγίξει αρκετά σημαντικά προβλήματα και το κάνει με ένα τρόπο αρκετά οξυδερκή, με μια δομή αρκετά σφιχτή, χωρίς να παρουσιάζει κενά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλό βιβλίο.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

IMAGE Η επικινδυνότητα του «συνεπούς» ιστορικού αναθεωρητισμού
Κυριακή, 05 Νοέμβριος 2017
Γράφει ο Διογένης ο Ενοχλητικός. Σχόλιο για την ταινία «Τελευταίο Σημείωμα», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ