Εργατικός Αγώνας

Gervasio Posadas: Ο πνευματιστής του Χίτλερ

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μυθιστορήματα, αν μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει έτσι, είναι «Ο πνευματιστής του Χίτλερ». Και ο λόγος που δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ακριβώς ιστορικό μυθιστόρημα είναι γιατί δεν παίρνει απλά και μόνο ένα ιστορικό γεγονός και το προεκτείνει, αλλά αποτυπώνει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός.

Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1930 και ένας νεαρός Ισπανός δημοσιογράφος, ο Χοσε Ορτέγκα, αναλαμβάνει να καλύψει τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία. Εκεί γνωρίζεται με τον Έρικ Χάνουσεν, ένα διάσημο πνευματιστή, ο οποίος βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του και φτάνει στο σημείο να συναντηθεί με τον ίδιο τον Χίτλερ και να αναλάβει ως ο επίσημος πνευματιστής του. Νωρίτερα είχε προβλέψει την άνοδο των εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία και δεν άργησε να βγει αληθινός. Όμως, αυτός ο διάσημος πνευματιστής με τις άπειρες επιτυχίες δεν κατόρθωσε να προβλέψει το δικό του μέλλον με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του όταν έγινε γνωστό ότι ήταν Εβραίος.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει άψογα το κλίμα που επικρατεί εκείνη την εποχή και μας δίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χαρακτήρες του. Έτσι, μπορώ να πω ότι γράφει όχι απλά και μόνο ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά γράφει ιστορία δίνοντάς μας όχι μόνο τα γεγονότα αλλά εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι το βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί.

 

(από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας