Εργατικός Αγώνας

Πάολο Κονιέτι: Τα οχτώ βουνά

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα βιβλίο που απέσπασε σημαντικές διακρίσεις με το που κυκλοφόρησε είναι «Τα οχτώ βουνά» του Πάολο Κονιέτι. Κατέκτησε το premio strega στην Ιταλία και το prix médicis étranger στη Γαλλία, ενώ πήρε και το βραβείο English pen translates award. Όλα αυτά τα βραβεία, ιδίως όταν δίνονται σε ένα νεαρό συγγραφέα που βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του και θεωρητικά έχει πολλά να δώσει ακόμη, μου κίνησαν το ενδιαφέρον για να διαβάσω το βιβλίο.

Τολμώ να πω ότι δεν είναι απλά και μόνο ένα λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά αποτελεί μια μελέτη για το βουνό, τους κατοίκους του, τον τρόπο ζωής τους. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μελετά τα βουνά και τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί. Είναι εμπνευσμένο από την επιστροφή στη φύση που επικρατούσε την εποχή που ο συγγραφέας ήταν παιδί, μια τάση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας που οι κάτοικοι των πόλεων έχουν κουραστεί από τα ατελείωτα προβλήματα που επικρατούν στην εποχή μας. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο στο οποίο κινείται το βιβλίο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, εξίσου σημαντικό έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Πιέτρο, το παιδί της πόλης και τον Μπρούνο, έναν ορεσίβιο συνομήλικό του και πως επηρεάζονται και οι δυο από αυτή τη φιλία. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι άψογα δομημένοι και η γλώσσα του κρατάει τον αναγνώστη.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας