Εργατικός Αγώνας

Μιχάλης Περίδης: Οι Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια-Αγωνίες

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Πήρα στα χέρια μου το συγκεκριμένο βιβλίο αγνοώντας τόσο τον συγγραφέα όσο και το λογοτεχνικό του έργο, κάτι που με έκανε να φοβάμαι για το τελικό αποτέλεσμα. Όμως, προχωρώντας την ανάγνωση διαπίστωσα ότι αγνοώ, όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε, πολλά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής γραμματείας και μάλιστα αρκετά σημαντικά.

Ο Μιχάλης Περίδης ήταν μια σημαντική μορφή της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας και μια ακόμη σημαντικότατη λογοτεχνική μορφή της, μαζί με τον Τσίρκα και τον Καβάφη, δυο άτομα με τα οποία συνδέεται αρκετά στενά καθώς έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ήταν ένας από τους πρώτους μελετητές του έργου του Κ. Π. Καβάφη, καθώς  λόγω της στενής τους φιλίας δεν άργησε να πάρει στα χέρια του το πλούσιο αρχείο του και ήταν ο πρώτος που μας σύστησε τα πεζά κείμενα του ποιητή.

Με τον Τσίρκα τον συνδέουν κάποιες αντιθέσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές παρά την έρευνα. Όμως, ο Τσίρκας ήταν αυτός που συνετέλεσε στο γεγονός ότι το  έργο του Περίδη δεν έγινε ευρέως γνωστό.

Να περάσω τώρα στα δυο έργα που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Οι «Γαλανοί στην Αλεξάνδρεια» είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Περίδη και μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας κατορθώνει να μας παρουσιάσει τόσο την κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική παροικία όσο και τους αγώνες των Αιγυπτίων για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους. Άψογες και λεπτομερείς περιγραφές χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη κατορθώνουν να αποτυπώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ολόκληρη εποχή.

Οι «Αγωνίες» είναι ένα διήγημα και μας  δίνει την αντίθεση των Ευρωπαίων διανοουμένων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο που ήταν τότε σε εξέλιξη.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ λεπτομερές επίμετρο, κατατοπιστικό τόσο για τον συγγραφέα όσο και για το έργο του, που επιμελήθηκαν ο Ευριπίδης Γαραντούδης και η Μαρία ρώτα, ενώ υπάρχει και φωτογραφικό υλικό με τις λίγες φωτογραφίες που απεικονίζεται ο συγγραφέας.

 

(από τις Εκδόσεις Gutenberg)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας