Εργατικός Αγώνας

Γιάννης Πριόβολος: Εθνική αντίσταση και τάγματα ασφαλείας

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα αρκετά δύσκολο στόχο βάζει με το νέο του βιβλίο ο Γιάννης Πριόβολος. Στοχεύει να βγάλει στο φως  ένα γεγονός που γίνονται κινήσεις να κρατηθεί στο φως, καθώς είναι αρκετά έντονες οι ευθύνες που υπάρχουν στη τρίτη κατοχική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ιωάννη Ράλλη και την τότε ηγεσία του στρατού και στάθηκε ουσιαστικά η αφορμή για την έναρξη του εμφύλιου πολέμου.

Πρόκειται για τη δημιουργία  των ταγμάτων ασφαλείας, στρατιωτικών μονάδων αποτελούμενων από Έλληνες, κυρίως αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι στόχο είχαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι ανήκαν ως επί το πλείστον στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και καθοδηγούνταν ως επί το πλείστον από το ΚΚΕ.

Ο συγγραφέας έκανε πολύχρονη έρευνα σε πολλές πηγές, όπως η υπηρεσία στρατιωτικών αρχείων, η διεύθυνση ιστορίας στρατού, τα γενικά αρχεία του κράτους, τα ΑΣΚΙ, το ΕΛΙΑ και μέσα από αυτή την έρευνα μας δείχνει το τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι εθνικιστικοί κύκλοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν είχαν σκοπό να πολεμήσουν τον κατακτητή, αλλά είχαν ένα έντονο αντικομμουνιστικό μένος και βασικός τους σκοπός ήταν να χτυπήσουν τους αντάρτες. Η έρευνα αυτή είναι εξαντλητική και μέσα από αυτή φαίνονται όλες οι κινήσεις των εθνικιστών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο συγγραφέας στέκεται με χαρακτηριστική αντικειμενικότητα και μας δείχνει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκείνη την εποχή. Τολμά να δείξει το ποιόν των ανθρώπων που στελέχωσαν τις εθνικιστικές αυτές οργανώσεις και δηλώνει ευθέως ότι πρόκειται για άτομα με μειωμένη εθνική συνείδηση από τη στιγμή που δέχτηκαν να συνεργαστούν με τον κατακτητή εναντίον αυτών που αγωνιζόντουσαν να απελευθερώσουν τη πατρίδα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη, η οποία τολμά να σταθεί στο ύψος της ιστορικής ακρίβειας και να προσεγγίσει ένα αρκετά δύσκολο θέμα.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας