Εργατικός Αγώνας

Χέντρικ Χρουν: Προσπάθειες να κάνω κάτι με τη ζωή

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Δυσκολεύτηκα αρκετά να ολοκληρώσω το συγκεκριμένο βιβλίο και οι λόγοι είναι πολλοί. Πρόκειται για ένα βιβλίο που το έγραψε ένας τρόφιμος ενός οίκου ευγηρίας στην Ολλανδία και μας περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν οι τρόφιμοι του συγκεκριμένου οίκου.

Θεωρώ ότι η πρόοδος μιας κοινωνίας σταθμίζεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα μέλη της και ιδίως στους απόμαχους της ζωής, τους ανθρώπους που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους προσφέροντας στην ανάπτυξή της. Έτσι, θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό και να τους προσφέρεται μια στοιχειωδώς ικανοποιητική διαβίωση στα τελευταία τους χρόνια.

Στο ημερολόγιο αυτό, που κρατούσε μυστικά ο συγκεκριμένος τρόφιμος, μας περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι τρόφιμοι ζουν και όσους μηχανεύονται οι ίδιοι για να μπορέσουν να κάνουν έστω και λίγο καλύτερη τη ζωή τους. Εκείνο το οποίο κάνουν και θα πρέπει να γίνει μάθημα ζωής για όλους μας είναι να ιδρύουν μια λέσχη γέρων αλλά όχι νεκρών και, μέσα από αυτή, να μπορέσουν να περάσουν κάποιες καλές στιγμές. Η όρεξη για ζωή διατηρείται αμείωτη και στην ηλικία αυτή και κυρίως η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις ασθένειες που έχει η ηλικία.

Το κείμενο φαίνεται επιφανειακό από μια πρώτη άποψή, αλλά εμπνέει αισιοδοξία και όρεξη για ζωή. Κλείνοντάς το είμαι σίγουρος ότι ο συγκεκριμένος παππούς με τη δύναμή του θα μου λείψει.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας