Εργατικός Αγώνας

Έντμοντ Αμπού: Η Ελλάδα του Όθωνα

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Εάν  δεν είχα διαβάσει τον τίτλο του βιβλίου και το βιογραφικό του συγγραφέα θα πίστευα ότι περιγράφει άψογα την εποχή μας, τόσο επίκαιρο είναι το συγκεκριμένο βιβλίο.

Και όμως, ο Αμπού ήρθε με υποτροφία από το γαλλικό κράτος στην Ελλάδα του Όθωνα, επισκέφθηκε πολλά μέρη και μας δίνει γλαφυρές περιγραφές από τις επισκέψεις του αυτές. Ήταν πραγματικό σοκ για εκείνον η κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, μια χώρα που μόλις πριν λίγα χρόνια είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.

Περιγράφει αρκετά ανάγλυφα την οκνηρία του Έλληνα, ο οποίος προτιμά να περνά τον καιρό του στα καφενεία αντί να δουλεύει στα χωράφια και να ανεβάζει την αγροτική παραγωγή της χώρας. Βλέπει τις ικανότητες του στο εμπόριο και στις συναλλαγές. Διαπιστώνει ότι εκείνο  που επιδιώκει είναι να φοροδιαφεύγει θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν βλάπτει κανέναν.

Αντικρίζει το φαινόμενο της ληστείας και εκπλήσσεται από το γεγονός ότι οι ληστές όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά πολλές φορές παίρνουν θέση στη στρατιωτική μηχανή της χώρας.

Έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες γίνονται μοναχοί ή ιερείς για να έχουν οικονομική άνεση με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Και βέβαια, έρχεται αντιμέτωπος με τη ραθυμία των δημοσίων υπαλλήλων  που λαδώνονται.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο αναλογιζόμουν πολλές φορές τι  έχει αλλάξει με το πέρασμα τόσων πολλών ετών και είχα την ευκαιρία να καταλάβω γιατί χρεοκοπήσαμε τόσες πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία μας.  Ο λόγος είναι απλά γιατί ποτέ δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε δομές σύγχρονου κράτους, αλλά η διχόνοια ήταν αυτό που  μας χαρακτήριζε και η εθελοντική υποδούλωση σε ξένους φίλους.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις παθογένειες του ελληνικού κράτους από την ίδρυση του.  Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να μας πονέσει, αλλά θα μας δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουμε την ιστορία μας.

 

(από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας