Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από πενήντα χρόνια από τη πρώτη κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου στη Γερμανία για να μπορέσουμε να το έχουμε στα χέρια μας και στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1965, μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

Πρόκειται για μια σειρά από προσωπικές ιστορίες και παρατηρήσεις πάνω στη πολιτική πραγματικότητα της εποχής του που ξεκίνησε να γράφει ο συγγραφέας πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και εξακολούθησε να το κάνει για μια εικοσαετία.

Δοσμένες με ένα παραβολικό τρόπο, οι ιστορίες αυτές καταγράφουν θέματα όπως η εκμετάλλευση του ανθρώπου στον καπιταλισμό, τη γραφειοκρατία  του κομμουνισμού, την πολιτική του Χίτλερ. Τολμά επίσης να αγγίξει και πολλά φιλοσοφικά  προβλήματα, ιδίως στη φιλοσοφία του Μαρξ.

Στο βιβλίο αυτό ο Μπρεχτ χρησιμοποιεί ως προσωπείο το πρόσωπο του Κινέζου διανοητή Μο Ντι, ο οποίος έζησε την ίδια εποχή με τον Σωκράτη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο υψηλής αισθητικής, το οποίο έχει πολλά να προσφέρει στους αναγνώστες του, τόσο από θέμα τεχνοτροπίας, όσο και σε θέματα αισθητικής και φιλοσοφίας. Για μια ακόμη φορά οι εκδόσεις Καστανιώτη μάς προσφέρουν ένα διαμάντι της παγκόσμιας γραμματείας.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

IMAGE Το Νόμπελ ειρήνης
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019
Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς. Ακούμε τελευταία ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, θα είναι υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ ειρήνης. Τους προτείνουν για την συμφωνία των Πρεσπών. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ