Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συγγραφείς της εποχής του μεσοπολέμου είναι αναμφισβήτητα ο Στέφαν Τσβάιχ, γνήσιο τέκνο της κεντρικής Ευρώπης και της Αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας. Ένα τέκνο που η Ευρώπη και ο πολιτισμένος κόσμος το πλήγωσε πολύ σκληρά, ιδίως μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτό τον οδήγησε στη μελέτη ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της Αναγέννησης, του Μονταίνιου, και στην έκδοση μιας μελέτης για το έργο του. Ενός φιλοσόφου που, μετά από σκληρή μελέτη και βλέποντας τις περιπέτειες της εποχής του, οδηγήθηκε στον δρόμο του συμβιβασμού και της επίλυσης των προβλημάτων συναινετικά.

Με την ολοκλήρωση της συγγραφής αυτής της μελέτης, ο Τσβάιχ αυτοκτόνησε μαζί με την γυναίκα του. Και μόνο το γεγονός ότι είναι το τελευταίο του βιβλίο, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί και μια πολιτική του διαθήκη, αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να μελετηθεί ως μια παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα.

 

(από τις Εκδόσεις Άγρα)

IMAGE Ο παπάς, ο πανεπιστημιακός, ο δικαστής κι ο αστυνόμος
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018
Γράφει ο Αμετανόητος. Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα μέχρι και τη δεκαετία του ’80, τρεις θεωρούνταν οι πυλώνες στήριξης της κατεστημένης εξουσίας: ο παπάς, ο δάσκαλος κι ο αστυνόμος. Ο αστυνόμος φρόντιζε να καταστέλλει τις λαϊκές αντιδράσεις κι όποτε... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ