Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συγγραφείς της εποχής του μεσοπολέμου είναι αναμφισβήτητα ο Στέφαν Τσβάιχ, γνήσιο τέκνο της κεντρικής Ευρώπης και της Αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας. Ένα τέκνο που η Ευρώπη και ο πολιτισμένος κόσμος το πλήγωσε πολύ σκληρά, ιδίως μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτό τον οδήγησε στη μελέτη ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της Αναγέννησης, του Μονταίνιου, και στην έκδοση μιας μελέτης για το έργο του. Ενός φιλοσόφου που, μετά από σκληρή μελέτη και βλέποντας τις περιπέτειες της εποχής του, οδηγήθηκε στον δρόμο του συμβιβασμού και της επίλυσης των προβλημάτων συναινετικά.

Με την ολοκλήρωση της συγγραφής αυτής της μελέτης, ο Τσβάιχ αυτοκτόνησε μαζί με την γυναίκα του. Και μόνο το γεγονός ότι είναι το τελευταίο του βιβλίο, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί και μια πολιτική του διαθήκη, αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να μελετηθεί ως μια παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα.

 

(από τις Εκδόσεις Άγρα)

IMAGE Χούντα, «νοσούντες» και στο βάθος… Dirty Harry!
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. Ο κινηματογραφικός επιθεωρητής Χάρι Κάλαχαν[1] υποστήριζε πως «opinions are like assholes, everybody has one» («οι απόψεις είναι σαν τις κ@λ#τρ^π!δες, όλοι έχουν από μια»). >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ