Εργατικός Αγώνας

Norman Ohler: Υπερδιέγερση. Τα ναρκωτικά στο τρίτο Ράιχ

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας που ο λόγος είναι εκ διαμέτρου αντίθετος  με τις πράξεις των πολιτικών. Βέβαια, κρίνοντας αρκετές δεκαετίες από τα ιστορικά γεγονότα και γνωρίζοντας αρκετά πράγματα για τον εθνικοσοσιαλισμό, κανείς δεν θα μπορούσε να αμφιβάλλει και για τη στάση που κράτησαν οι ναζί στο θέμα των ναρκωτικών. Πάγια θέση τους ήταν ότι είχαν σκοπό να πολεμήσουν τον ηθικό εκφυλισμό της κοινωνίας  που προκαλούσαν τα ναρκωτικά, ένα πρόβλημα που σύμφωνα με τους φορείς της συγκεκριμένης άποψης προερχόταν από τους Εβραίους.  Όταν κατέλαβαν την εξουσία, άσκησαν αρκετές διώξεις σε χρήστες ναρκωτικών, αλλά αυτό ήταν ένα φαινόμενο που κράτησε λίγο διάστημα.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Γερμανού συγγραφέα και δημοσιογράφου Norman Ohler,  λίγο διάστημα πριν την έναρξη του πολέμου, άρχισαν να χρησιμοποιούν τη κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη για να μπορούν οι στρατιώτες να είναι πιο παραγωγικοί στις μάχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια της εισβολής στη Γαλλία αυτό το ναρκωτικό κράτησε άγρυπνους επί 17 ημέρες τους στρατιώτες, τόσο κράτησε η εισβολή.

Όμως η έρευνα του συγγραφέα δεν σταματά εδώ. Περνά και στα ανώτερα κλιμάκια του στρατεύματος και αναφέρει αρκετά πράγματα για τη χρήση των ναρκωτικών ακόμη και από τον ίδιο τον Χίτλερ. Πρόκειται για ένα θέμα άγνωστο σε όλο του το φάσμα στο ευρύ κοινό . καθώς είναι ουσιαστικά η πρώτη μελέτη που αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν κάποιες ανακοινώσεις εξ απαλών ονύχων σε κάποια συνέδρια, όπως είπε και ο συγγραφέας στη παρουσίαση που έγινε  στο Public. 

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη για ένα θέμα ουσιαστικά άγνωστο στο ευρύ κοινό.

 

(από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας