Εργατικός Αγώνας

Σπύρος Καράβας: Οι Μακεδονίες των άλλων

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Σε μια εποχή που στη χώρα μας επικρατεί ο εθνικιστικός παροξυσμός  και η άγνοια του θέματος είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής, ο Σπύρος Καράβας, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποιεί μια πρωτότυπη έρευνα.

Αφού στο πρόλογο ομιλεί για τα φαινόμενα ελληνικού αλυτρωτισμού όπως αυτή φαίνεται μέσα από  το σύνθημα ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», προσπαθεί να δει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την ελληνική βιβλιοπαραγωγή το θέμα  με τα κομμάτια της Μακεδονίας που ανήκουν στη Βουλγαρία και τη Σερβία. Επικεντρώνεται στα σχολικά βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας, τις εγκυκλοπαίδειες και τα ιστορικά βιβλία, ιδίως αυτά που κυκλοφόρησαν από την διεύθυνση ιστορίας στρατού.

Το ζήτημα είναι ότι με τις αποσιωπήσεις και τις αντιφάσεις που υπάρχουν στα βιβλία αυτά δεν μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια: η Ελλάδα κατέχει κάτι παραπάνω από τη μισή έκταση που κατείχε η ιστορική Μακεδονία και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε με τους βόρειους γείτονές μας μακριά από αλυτρωτισμούς και εχθρότητες.

Ο συγγραφέας τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη και από τις δυο πλευρές καθώς, όπως λέει και ο συγγραφέας κλείνοντας το βιβλίο, η πατριδοκαπηλία εξακολουθεί να προσλαμβάνεται ως πατριωτισμός και να σαγηνεύει τα πλήθη.

 

(από τις Εκδόσεις Βιβλιόραμα)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας