Εργατικός Αγώνας

Φερνάντο Αραμπούρου: Πατρίδα

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Άγνωστος είναι στη πατρίδα μας ο Φερνάντο Αραμπούρου παρά το γεγονός ότι το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Όπως άγνωστη είναι και η χώρα των Βάσκων, η χώρα που αποτελεί το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Μια χώρα που έχει χωριστεί ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία και αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της.

Δυο οικογένειες είναι στον πυρήνα αυτού του βιβλίου, εννιά άτομα που τα βλέπουμε στην καθημερινότητά τους, μια καθημερινότητα τελείως διαφορετική. Στη μια οικογένεια ανήκει ο θύτης, το μέλος της ΕΤΑ, της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων. Στην άλλη οικογένεια το θύμα, που έπεσε νεκρό από τα όπλα της ΕΤΑ. Δυο οικογένειες στενά δεμένες πριν το γεγονός, τις οποίες χωρίζει η δολοφονία.  Μετά την δολοφονία τα μέλη των δυο οικογενειών προσπαθούν και πάλι να βρουν τις ισορροπίες τους και να ζήσουν μέσα σε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη.

Ο συγγραφέας δεν παίρνει θέση για το δίκιο ή το άδικο του αγώνα των Βάσκων, παραθέτει τα γεγονότα και τις αγωνίες των οικογενειών, διηγούμενος την ιστορία του, με συνεχή άλματα στον χρόνο, εμβαθύνοντας με χειρουργική ακρίβεια στη ψυχολογική κατάσταση των ηρώων του και αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας