Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Έως τώρα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να προσεγγίσουμε τη κρίση την οποία ζούμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε ένα τολμηρό κείμενο ο δημοσιογράφος Αβέρκιος Λουδάρος δεν προσεγγίζει τη κρίση με πολιτικά δεδομένα, αλλά δεν παραθέτει οικονομικές αναλύσεις. Τολμά να προσεγγίσει τη νεοελληνική πραγματικότητα, να την αναλύσει και να δει τις αιτίες οι οποίες μας οδήγησαν στο σημείο το οποίο βιώνουμε.

Η βαθιά κρίση που ζούμε δεν είναι οικονομική, είναι βαθύτατα πολιτική και πολιτισμική. Το ελληνικό κράτος, όπως αυτό έχει οικοδομηθεί από την ίδρυσή του, δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ένα δυτικό κράτος. Οι νεοέλληνες δεν έχουμε πειθαρχία για να δημιουργήσουμε θεσμούς και να τους σεβαστούμε, δεν είμαστε συνεπείς έναντι του κράτους ενώ έχουμε απαιτήσεις από αυτό. Ιδίως τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν ενταθεί τα φαινόμενα της φοροκλοπής, της ρεμούλας, της αρπαχτής, η πολιτιστική και πολιτισμική υποβάθμιση των ανθρώπων, η έλλειψη παιδείας.

Όλα αυτά τα φαινόμενα καυτηριάζει ο συγγραφέας, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι μας οδήγησε στα φαινόμενα που ζούμε σήμερα.

Αιρετικές φωνές σαν τον Αβέρκιο Λουδάρο είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να βγούμε από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε πέσει και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

 

(από τις Εκδόσεις Λυκόφως)

IMAGE Όταν η «Δεξιά του Κυρίου» “αφορίζει” τη Δεξιά του κοινοβουλίου
Κυριακή, 17 Μαΐου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Ο Άντι Γουόρχολ έλεγε πως κάθε άνθρωπος «δικαιούται» 15 λεπτά διασημότητας. Προφανώς σε κάποιους αυτά τα 15 λεπτά δεν αρκούν και κάνουν ό,τι μπορούν για να βρίσκονται διαρκώς στον αφρό της επικαιρότητας. Κάποιοι με εντελώς... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ