Εργατικός Αγώνας

Andres Barba: Φωτεινή πολιτεία

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Άγνωστος μού ήταν ο Άντρες Μπάρμπα μέχρι πριν λίγες ημέρες, όταν πήγα να παρακολουθήσω μια εκδήλωση του φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις, LiteraturaEnAtenas) στη στοά του βιβλίου.

Από την αρχή με κέρδισε με το λόγο του και τις θέσεις τις οποίες διατύπωνε σε σχέση με τη μετανάστευση. Έτσι αποφάσισα να προσεγγίσω το έργο του και ήταν για μένα μια πραγματική αποκάλυψη.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο μας μεταφέρει στη λατινική Αμερική και μπορώ να πω ότι πρόκειται για ένα αριστούργημα τεχνικής και αφήγησης. Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία 32 παιδιών που παρουσιάζουν παρεκκλίνουσα έως και εγκληματική συμπεριφορά, φτάνοντας σε δυο φόνους σε ένα σούπερ μάρκετ της πόλης.

Αφηγητής είναι ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος της πρόνοιας, στους ώμους του οποίου πέφτει το μεγάλο βάρος να βρει τα παιδιά που μετά την ενέργειά τους αυτή κρύβονται.

Μέσα στο βιβλίο έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη παιδική κακία και ως που μπορεί αυτή να φτάσει. Όμως, ο αφηγητής, εκπροσωπώντας τον κόσμο των ενηλίκων μας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι φιλήσυχοι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τη παιδική παραβατικότητα και τις ακραίες εκφάνσεις και από τις δυο πλευρές. Παρόλα αυτά ο συγγραφέας δεν οδηγεί την αφήγηση στα άκρα, αλλά αφήνει το περιθώριο στον αναγνώστη να σκεφτεί, να αναλογιστεί τις ευθύνες του ως πολίτης και να αναλογιστεί τη πορεία της κοινωνίας.

Πρόκειται για ένα συγγραφέα διανοούμενο που τολμά να σταθεί μπροστά στα προβλήματα της εποχής και να τα δει κατά πρόσωπο.

 

(από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας