Εργατικός Αγώνας

Γεράσιμος Μπόγρης: Ριφιφί στο μουσείο

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια απλή φαινομενικά ιστορία μάς παρουσιάζει στη πρώτη του συγγραφική προσπάθεια ο Γεράσιμος Μπόγρης.

Τρεις νέοι μαθαίνουν για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στη περιοχή τους και προσπαθούν να βγάλουν όφελος κλέβοντας τα αρχαία.

Μέσα από αυτό το υπόβαθρο αυτό ο συγγραφέας κάνει μια ανατομία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Με ένα καυστικά σατυρικό τρόπο ο συγγραφέας κατορθώνει και ανατέμνει τους λόγους που μας οδήγησαν στη κρίση, τόσο όσον αφορά τα μεμονωμένα άτομα, όσο και ολόκληρη τη κοινωνία.

Η λογική της αρπαχτής και του εύκολου κέρδους, η διαπλοκή που υπάρχει στη κοινωνία και η έλλειψη οργάνωσης που υπάρχει στο κράτος στάθηκαν αφορμή για να οδηγηθούμε στη κρίση και παραμένουν στη θέση τους καθώς κανένας δεν τολμά να αντιμετωπίσει κακώς κείμενα που πάνε βαθιά στον χρόνο.

Αυτά γίνονται περισσότερο αντιληπτά σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία όπως αυτής των Θηβών και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο συγγραφέας τοποθετεί έντεχνα την αφήγησή του στη περιοχή αυτή.

Το ύφος του σατυρικό κατορθώνει να αναδείξει καλύτερα τους χαρακτήρες των ηρώων του και να αναδείξει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

(από τις Εκδόσεις Κέδρος)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας