Εργατικός Αγώνας

Pat Barker: Η σιωπή των κοριτσιών

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Είμαι αρκετά επιφυλακτικός όταν διαβάζω κάποιο βιβλίο που προσεγγίζει κάποιο σημαντικό έργο και προσπαθεί να δώσει μια άλλη οπτική, όμως υπάρχουν και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις.

Μια από τις εξαιρέσεις αυτές είναι και «Η σιωπή των κοριτσιών», ένα βιβλίο που τολμά να αναμετρηθεί με την «Ιλιάδα», προσεγγίζοντάς την από τη μεριά των αδύναμων και ηττημένων της Ιστορίας. Μάλιστα, η συγγραφέας έχει τη τόλμη να δώσει τον λόγο στο πιο αδύναμο κομμάτι των ηττημένων, τις γυναίκες που παραδόθηκαν ως δούλες στους νικητές και που αυτοί είχαν δικαίωμα ζωής και θανάτους στα αποκτήματα τους.

Η θέση της γυναίκας ήταν εκείνη την εποχή εξαιρετικά αδύναμη, ιδίως στη περίοδο του πολέμου. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας τολμά να αναδείξει την ιδιαίτερη κατάσταση που ζούσαν, τους φόβους τους και την ταπείνωση που δέχονταν. Και παρά το γεγονός ότι ξέρουμε αρκετά καλά την ιστορία της Ιλιάδας, ή τουλάχιστον οφείλουμε να την ξέρουμε, η Μπάρκερ κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.

 

(από τις Εκδόσεις Αιώρα)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας