Εργατικός Αγώνας

Ντανιέλ Κέλμαν: Τυλ, ο σαλτιμπάγκος

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Με ένα σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα επανέρχεται ο σημαντικός Γερμανός συγγραφέας Ντανιέλ Κέλμαν. Μας μεταφέρει στον τριακονταετή πόλεμο και, χρησιμοποιώντας ως κεντρικό ήρωα του ένα γελωτοποιό, τον Τυλ,  μας μεταφέρει δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι το γερμανικό λαϊκό αίσθημα όπως δημιουργείται εκείνη την εποχή και εμφανίζεται ως την εποχή μας.

Το δεύτερο στοιχείο που μας παρουσιάζει είναι η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στη νέα εποχή, όπου η τέχνη και η επιστήμη αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και επιδιώκουν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρώπης και του πνεύματός της.

Ο Τυλ είναι ο γιός ενός μυλωνά, ο οποίος τα βάζει με την εκκλησία και καταλήγει στη πυρά. Τότε αποφασίζει να κάνει τη ζωή του πλάνητα και του γελωτοποιού και με τη βοήθεια αυτής της προσωπικότητας ο συγγραφέας κατορθώνει όχι μόνο να μας μεταφέρει στην εποχή εκείνη, αλλά και να μας κάνει κοινωνούς των νέων αντιλήψεων που εμφανίζονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιεί τη γερμανική γλώσσα της εποχής, ενώ και ο μόνιμος μεταφραστής του στα ελληνικά, ο Κώστας Κοσμάς, επιχειρεί να μεταφέρει αυτή τη γλώσσα χρησιμοποιώντας αντίστοιχες εκφράσεις.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας