Εργατικός Αγώνας

Αλέξης Ηρακλείδης: Το Μακεδονικό ζήτημα 1878-2018

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα σημαντικό θέμα τολμά να προσεγγίσει στο βιβλίο του αυτό ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης, το Μακεδονικό. Και τολμά να το πιάσει από τις απαρχές του, όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε και οι εθνικισμοί άρχισαν να παρουσιάζονται όλο και πιο οξυμένοι.

Στη δεκαετία του 1870 δημιουργήθηκε η βουλγαρική εξαρχία και η οργάνωση VMRO, δυο σημεία καμπές του βουλγαρικού εθνικισμού και ήταν η εποχή που οι Σλάβοι, αριθμητικά υπέρτεροι σε σχέση με τους Έλληνες σε ολόκληρη σχεδόν τη Μακεδονία, άρχισαν να διεκδικούν τη περιοχή. Αναλύει εμπεριστατωμένα τις διαμάχες που υπήρχαν εκείνη την εποχή και προχωρά στον χρόνο για να μας δώσει όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα μέχρι και τις μέρες μας. Μας αναλύει την πορεία του ζητήματος , τις στάσεις των τριών χωρών που εμπλέκονται στο ζήτημα, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδος,  τις αντιπαλότητες και τα συμφέροντα που υποκρίπτονταν.

Φτάνοντας στις μέρες μας ομιλεί για τα εγκληματικά λάθη που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οξύνοντας τους εθνικισμούς και συνεργαζόμενοι με  τον Μιλόσεβιτς, αντί να ακολουθήσουν μια ρεαλιστική πολιτική η οποία θα έδινε λύση στα προβλήματα. Το βιβλίο κλείνει με τη συμφωνία των Πρεσπών, αναλύοντας τα οφέλη για τις δυο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας