Εργατικός Αγώνας

Γιώργος Γάτος: Η εθνική αντίσταση στη Φωκίδα

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ο Γιώργος Γάτος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της γενιάς του, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης σε πολλά έντυπα. Μια από τις σημαντικότερες ασχολίες του ήταν η ιστορία, μελέτησε αρκετά και μας έδωσε πολλά στοιχεία από την έρευνά του.

Στο δίτομο αυτό έργο μάς δίνει αρκετά εκτενή περιγραφή της ίδρυσης του ΕΛΑΣ και τη δράση του στη Στερεά Ελλάδα με επίκεντρο το νομό Φωκίδας, τόπο καταγωγής του συγγραφέα.

Μας δίνει μια σειρά από ντοκουμέντα, πρωτογενείς πηγές ως επί το πλείστον, ξερά ως επί το πλείστον, έτσι ώστε να αποτελέσουν υλικό για περαιτέρω μελέτη.

Μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο Άρης και το ΚΚΕ πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ΕΛΑΣ και στην απελευθέρωση της χώρας.

Μας μιλά για τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή, όπως την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αλλά το κύριο βάρος του πέφτει στη περιοχή της Φωκίδας.

Μας μιλάει για τους πρωτεργάτες του ΕΛΑΣ στη περιοχή, τις μάχες που έγιναν, τα χωριά που κάηκαν, τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να πάρει σάρκα και οστά η απελευθέρωση.

Πρόκειται για ένα έργο που δίνει το έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση του σημαντικού αυτού κεφαλαίου της ιστορίας, τόσο της περιοχής, όσο και της Ελλάδος γενικότερα.

 

(από τις Εκδόσεις Πεδίο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας