Εργατικός Αγώνας

Χαν Γκανγκ: Η χορτοφάγος

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια ακόμη αναγνωστική έκπληξη με περίμενε ανοίγοντας το βιβλίο της Κορεάτισας Χαν Γκανγκ με τίτλο «Η χορτοφάγος».

Η ιστορία της αφορά τη Γιονγκ Χιε και τον σύζυγό της, δυο καθημερινούς ανθρώπους, αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ανθρώπους του μέσου όρου. Ζουν μια μετρημένη ζωή έως τη στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να κόψει το κρέας και τα παράγωγά του μετά από ένα όνειρο που είδε. Ακολουθεί ψυχολογική και σωματική βία από την οικογένειά της που είχε ως αποτέλεσμα τον αυτοτραυματισμό της και τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο. Σιγά σιγά η κατάστασή της επιδεινώνεται και θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει το σώμα της και να γίνει δέντρο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια επανάσταση ενάντια στην κορεατική κοινωνία, η οποία θεωρεί κατώτερη τη θέση της γυναίκας, τοποθετώντας την απλά ως κόρη, σύζυγο και τροφό των παιδιών. Πρόκειται για μια γυναίκα που επαναστατεί με τον τρόπο της σε μια μέτρια ζωή και επιδιώκοντας κάτι καλύτερο, έστω και αν θεωρήσουμε ότι το κάνει με λάθος τρόπο, προσπαθεί να αντιπαρατεθεί σε αυτή την άσχημη κατάσταση.

Με ύφος λυρικό και συνάμα διαπεραστικό η συγγραφέας κατορθώνει να μας περιγράψει την ιστορία της ηρωίδας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει αυτή η απόφασή της όχι μόνο την ίδια αλλά και τα άτομα του περιβάλλοντός της.

Πρόκειται για μια ιστορία που θα με συνοδεύει καιρό.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας