Εργατικός Αγώνας

Γιάννης Παντελάκης: Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ήταν λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα του 2015 όταν ακούστηκε πιο επίσημα σε μια συγκέντρωση το σύνθημα «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι». Ουσιαστικά ήταν το αποτέλεσμα της χαμηλής εκτίμησης που έχουν οι Έλληνες στα τηλεοπτικά κανάλια και στον έντυπο τύπο.

Τις αιτίες του φαινομένου αυτού αναζητά ουσιαστικά ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης στο βιβλίο του αυτό. Και τις αναζητά μέσα από 21 ιστορίες στις οποίες φαίνεται ο αρκετά κακός ρόλος που έπαιξε η δημοσιογραφία σε αυτές. Ξεκινώντας από την περίπτωση της 17 Νοέμβρη, όταν έκριναν ως ένοχους αθώους ανθρώπους, συνεχίζοντας με τη σπίλωση υπολήψεων στα ριάλιτι, τα θαυματουργά μαντζούνια όπως ο χυμός από τα φύλλα της ελιάς ή το νερό Καματερού, οι πολεμικές ανταποκρίσεις από χώρα διαφορετική από αυτή που γίνεται ο πόλεμος. Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο που έχουν διάφοροι δημοσιογράφοι ή οι υπόγειες διαδρομές χρήματος με μοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση του κοινού.

Σίγουρα το σύνθημα «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι» δεν ισχύει για όλο τον κλάδο, υπάρχουν πολλοί έντιμοι στο επάγγελμα. Όμως, υπάρχουν αρκετοί που αμαυρώνουν τον χώρο και εκεί τίθεται ζήτημα δημοκρατίας, καθώς η δημοσιογραφία είναι ένας από τους πυλώνες της.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Παντελάκης τολμά να αναδείξει τα προβλήματα που έχει ο χώρος και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μπορέσει ο τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, να επιτελέσει σωστά τον ρόλο του.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας