Εργατικός Αγώνας

Δημήτρης Γλύστρας: Η άλλη αριστερά

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μάς μεταφέρει με τη μελέτη του αυτή ο Δημήτρης Γλύστρας και μας μιλάει για την αριστερά η οποία δημιουργήθηκε πέρα των δυο επίσημων κομμουνιστικών κομμάτων.

Ονομάστηκε “εξωκοινοβουλευτική” και “άκρα” και επεκτεινόταν σε ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικής προσέγγισης: μαρξιστική-λενινιστική, τροτσκιστική, οικολογική.

Βασικός της αντίπαλος ήταν το κράτος του Καραμανλή όπως αυτό υπήρχε εκείνη την εποχή, αλλά ήταν αρκετά έντονη η σύγκρουση, πρωτίστως με το ΚΚΕ, το οποίο θεωρούσε ότι πούλησε την ιδεολογία και τους αγώνες της αριστεράς, και δευτερευόντως με το ΚΚΕ εσωτερικού.

Στη μελέτη αυτή ο συγγραφέας αναλύει τις ιδεολογικές διαφορές των διαφόρων ομάδων, τις θέσεις τους σχετικά με τον πολιτισμό, τη γυναικεία χειραφέτηση, την ομοφυλοφιλία και άλλα ζητήματα που είχαν σχέση με τη προσωπική ζωή των μελών τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες είτε εξαφανίστηκαν είτε συρρικνώθηκαν σημαντικά με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με τη πτώση της δεξιάς δεν είχαν και κάποιον άλλο ρόλο ύπαρξης.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας