Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μισό αιώνα στη σιωπή πέρασε το συγκεκριμένο βιβλίο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουαίν πριν βγει και πάλι στην επιφάνεια. Ο λόγος είναι γιατί καυτηριάζει τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό όπως αυτός παρουσιάζεται στο πρόσωπο του βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου.

Την εποχή εκείνη το Βέλγιο κατείχε το Κογκό και την άφθονη παραγωγή σε καουτσούκ και πολύτιμα μέταλλα που υπήρχαν στην αφρικανική χώρα. Η κλοπή του πλούτου της αφρικανικής χώρας γινόταν με αρκετά σκληρούς και απάνθρωπους τρόπους, εκατομμύρια ήταν οι κάτοικοι που δολοφονήθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν εκείνη την περίοδο.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας θεωρεί τον βασιλιά του Βελγίου αποκλειστικά υπεύθυνο για όλα τα κακά που συνέβησαν και μέσα από ένα μονόλογο τον βάζει να απολογηθεί για όλα αυτά. Πρόκειται για ένα βαρύ «κατηγορώ» για τις απάνθρωπες πράξεις, όχι απλά και μόνο ενός βασιλιά αλλά του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

IMAGE Ο παραλογισμός του κυβερνητικού «Βημα»τισμού
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Με ένα κατάπτυστο editorial το «Βήμα» της Κυριακής 4/10/2020 επιρρίπτει ευθύνες για τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης στους καταληψίες των σχολείων και συλλήβδην στην Αριστερά η οποία επιμένει σε «δήθεν αγωνιστικά ήθη». >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ