Εργατικός Αγώνας

Χρίστος Κ. Χριστοδούλου: Μουσταφά Κεμάλ ο βίος και η πολιτεία του στη Θεσσαλονίκη

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ο Μουσταφά Κεμάλ είναι για τους περισσότερους Έλληνες ο εχθρός, ο υπαίτιος για τη γενοκτονία των Ποντίων και για τη Μικρασιατική καταστροφή. Σίγουρα είναι δυο προβληματικά στοιχεία για τη σχέση μας μαζί του. Όμως, δεν παύει να είναι ο αναμορφωτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο άνθρωπος που βοήθησε στο γκρέμισμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στο βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας προσεγγίζει άγνωστες πλευρές της προσωπικότητας του Ατατούρκ, πλευρές που έχουν να κάνουν με τη πόλη στην οποία γεννήθηκε, τη Θεσσαλονίκη. Μας τον περιγράφει από τη στιγμή που γεννήθηκε, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε και τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να ακολουθήσει τον στρατιωτικό κλάδο. Ακολουθεί η μετάθεσή του στη Δαμασκό και η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται μέλος του κομιτάτου των νεότουρκων, τη ηγεσία των οποίων θα τη πάρει μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Τα χρόνια αυτά έχουν αγνοηθεί όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από τους Τούρκους ιστορικούς και είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και των ηγετικών του προσόντων.

 

(από τις Εκδόσεις Επίκεντρο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας